A siker nem lehet hétpecsétes titok

Tizennegyedszer az idén hirdette meg a Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület az „Év információbiztonsági szak- és diploma-dolgozata” pályázatot. A szakdolgozat (BSc) kategória nyertesei: Dominguez Zoltán és Villányi Bálint, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának hallgatói; Kékesi Ágnes, a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának hallgatója a diplomadolgozat (MSc) kategóriában lett az első.

A pályázattal a Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület támogatja azokat a hallgatókat, akik szakdolgozatukat az információbiztonság témakörében írják.
A szakdolgozat kategóriában nyertes „páros”, Dominguez Zoltán és Villányi Bálint (a képen), két külön dolgozattal, ám egy témakör két aspektusával jelentkezett.

Egy DNS-alapú hálózatiforgalom-felügyelő rendszert dolgoztak ki olyan módon, hogy egyikük fejlesztette az alkalmazás motorját, a másik pályázó pedig az alkalmazás felhasználói felületének és az API-jának (alkalmazásprogramozási interfészének) a gyártásában jeleskedett. A „Hub” az otthonban elhelyezett hálózatiforgalom-figyelő szolgáltatás, amely szükség esetén értesítést küld a felügyeleti joggal rendelkezőknek, illetve blokkolja a nem megfelelő forgalmat.

A rendszer a helyi hálózaton működik, bár lehetőség van a Hub-hoz okostelefonokat hozzárendelni. Az értékelő bizottság különösen magasra értékelte azt a tényt, hogy a két fiatal egy összetett biztonsági alkalmazást hozott létre közös munkával a Vitarex Stúdió Kft. által rendelkezésre bocsátott külső gyakorlati helyszínen.

Kékesi Ágnes (a képen), a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának hallgatója diplomamunkájában mikro- és kisvállalkozói környezetben elemezte az információbiztonsági tudatosság állapotát, jellemzőit. Vizsgálatai kedvezőbb képet mutattak az elemzett vállalkozások esetében, mint feltételezéseiben szerepelt. A dolgozatban helyet kapott egy olyan képzési modell is, melyet még tudományos diákköri dolgozat részeként kezdett felépíteni a diplomamunka megírása előtt.

A Hétpecsét fórumán a nyertesek bemutatták dolgozataikat. Az erkölcsi elismeréssel és pénzjutalommal járó díjat az egyesület elnöke, Gasparetz András adta át. Az egyesület vezetői dicsérő oklevelet állított ki azoknak a pályázóknak, akik most nem nyertek ugyan, de szak- vagy diplomadolgozatuk igen magas színvonalúnak bizonyult.