A Szentatya is influenszer

(Szerző: helyben.hu) Hodász András katolikus pap Angyalföldön; a plébánosi szolgálat mellett Papifrankó névvel sok ezer követőt szerzett a közösségi médiában. Azt vallja: mindenről lehet és kell is beszélni, a karácsony szentségét pedig hívő és nem hívő egyaránt megélheti. (A nyitó kép forrása: www.balramagyar.hu)

Influenszer, videoblogger, vagy youtuber – melyik megnevezést fogadja el magára nézve?

Leginkább ember vagyok, aki különböző módokon nyilvánul meg. Sokan influenszernek tartanak, és talán ez abban az értelemben igaz is, hogy hatást gyakorlok a világ egy parányi szeletére. Van egy youtube-csatornám – tehát lehetek vlogger vagy youtuber –, de a Papifrankó égisze alatt működik egy-egy Instagram- és Tiktok-oldal is.

Csak nem táncol és tátog Tiktokon?

– Szeretek énekelni és táncolni, amikor senki sem látja, ám nem teszem közszemlére a Tiktokon. Oda a bakivideók kerülnek, meg egy-egy videónak a legfontosabb mondata, a „highlight-ja”.

Miért nem elég önnek a szószék?

– Mindig is úgy gondoltam, hogy ki kell lépnünk a templom falai közül, és meg kell szólítanunk azokat is, akik netán idegenkednek az egyháztól. Az internet világa azért jó, mert az otthon biztonságos közegéből tudnak a youtube-csatornán keresztül betekinteni az egyház életébe olyanok is, akik soha nem szólítanának meg egy papot.

És ha ön kilép a templomból, milyennek látja ezt a világot?

– Izgalmasnak, érdekesnek, mélynek. Szoktam azon gondolkodni, hogy amikor az isten megteremtette az embert, és rátekintett, és látta az emberben az örömöt, a vidámságot, a szenvedést, a szomorúságot, az emberi életnek azokat a mély rétegeit, amiket mindannyian átélünk, az én elképzelésem szerint akkor dobbant meg igazán a szíve irántunk. És én is így vagyok a világban: számomra az ember maga a misztérium.

Netán arról is van véleménye, hogy a papi cölibátus elavult intézmény, és jót tenne a katolikus egyháznak, ha a papok házasodhatnának?

– Izgalmas kérdésfelvetésnek tartom. Bár mi nem szoktunk akként gondolkodni, hogy valami elavult vagy nem avult el. Sokkal inkább azt kérdezzük, hogy amikor ezt a szabályt, ezt az intézményt, ezt a hagyományt bevezették, akkor annak mi volt az oka. És hogy fennáll-e még az az ok? Miután kétezer éves szervezet a miénk, a szokásaink nagy része meglehetősen koros.

– Sok mindenre mondhatjuk, hogy elavult. Látható, hogy egyre kevesebb fiatal jelentkezik papnak. Emellett nagyon sok pap elmagányosodik, kiég, vagy függő lesz valamilyen módon. Én azt gondolom: bonyolultabb ez a probléma annál, hogy a cölibátus eltörlése vagy választhatóvá tétele egyszerű megoldás lenne. De érdemes elgondolkodni róla: én amúgy is azt képviselem, hogy mindenről lehet beszélni.

A pólóján a felirat: Because we can. Ön mit ért ezen?

– Ez egy protestáns közösség, a Hillsong United pólója, amit réges-régen kaptam. Az lehetett a szerző szándéka, hogy bátorítást adjon: képesek vagyunk megváltoztatni a világot, képesek vagyunk hirdetni Jézus evangéliumát, hirdetni az isteni üzenetet, hogy isten szereti ezt a világot, és minden ember meg van váltva.

Mi a karácsony üzenete azoknak, akik nem hívők, és a hétköznapi teendők mellett nehezen találnak rá az ünnep emelkedett hangulatára?

– Talán a karácsony a legnagyobb olyan ünnep, amelyik a hívő és a nem hívő társadalom számára egyaránt fontos. A nagy rohanásban arra bíztatnám az embereket, hogy üljenek le legalább fél órára egy forró tea mellé egy papírral az asztalon, és írják össze, hogy mi az, ami fontos számukra a karácsonyban, amire mindenképpen akarnak időt és energiát szánni. És írják össze azt is, hogy mi az, ami nem annyira fontos. Egyszerűbb vacsora mellett is meghitt az ünnep, ha az átlagosnál többet játszunk a gyerekekkel, többet beszélgethetünk a szeretteinkkel. Gyakorta leginkább arról felejtkezünk el, hogy a szeretetünket ki is kell mutatni.

– Van egy különleges ajándékötletem: gondolj a szerettedre, párodra, szüleidre, és írj össze három dolgot, amiért szereted, amiért büszke vagy rá, és amiért felnézel rá. És aztán ezt a három dolgot mondd el neki egy ölelés kíséretében. És talán akkor megérzünk valamit, akár nem hívőként is, a karácsony lényegéből: az isten szeretetre teremtette az embert. Legalapvetőbb képességünk a szeretere való képesség, s ez istentől van, mert isten maga a szeretet.

Miként fordulhat elő, hogy a katolikus egyházban, ahol a pápa tévedhetetlensége évszázados dogma, kritizálják Ferenc pápát például azért, mert kiáll a menekültek mellett?

– Csak a fogalom tisztázása végett: a pápai tévedhetetlenség dogmája mindössze másfélszáz éves, az első vatikáni zsinaton lett kimondva, és már akkoriban is elég sok püspök tiltakozott ellene, a többi között a magyar püspökök. Azt is tudni kell a pápai tévedhetetlenségről, hogy csak nagyon szűk esetekre korlátozódik, nem úgy kell érteni, hogy Ferenc pápa bármit mond, az szentírás. Lehet-e kritizálni egy pápát? Úgy gondolom, hogy minden tisztelet mellett lehet. Főleg Magyarországon tapasztalunk kurucos vehemenciát a Szentatyával kapcsolatban, de én nem tartom ezt nagy tragédiának. Legalább látszódik rajtunk, katolikusokon, hogy nekünk is van önálló véleményünk, s nem birkafejűek vagyunk, akik némán követünk bármilyen vezetőt.

Képes-e az egyház valamiféle példával, mintával szolgálni az egész világnak?

Ebből a szempontból lényeges, hogy Ferenc pápa széles körben elfogadott személyiség, mert amikor megírja az enciklikáját a klímaválságról, vagyis – ahogyan mi nevezzük –, a teremtésvédelemről, akkor talán azt nem csak a katolikus hívek olvassák. Ilyen értelemben Ferenc pápa is influenszer, mert véleményformáló hatással van a világra. Én pedig kicsiben, a saját plébániámon meg a youtube-csatornámon keresztül igyekszem hatni az emberekre. (A kép forrásas: hvg.hu)