Remekebbnél remekebb képeken a világunk: World Press Photo, 2021

A megrendülés stációi ezt a kiállítást végig járni. Ahogyan a meghívó mondja: Hiteles képek és történetek az elmúlt évről. Sírás nélkül nehéz a végére jutni ennek a tárlatnak.

Miközben az emberiség világméretű együttműködéssel igyekszik leküzdeni a járványt, és ez meghatározó helyet kap a fotósok munkájában is, a riporterek más, regionális konfliktusokról, szociális problémákról, természeti szépségekről, környezetvédelemről és sporteseményekről is tudósítanak munkáikkal. Óriási szükségünk van hiteles képekre és történetekre! Ezek a fotók ablakot nyitnak a világra. Ám ez a világ minden ízében a pusztulás arcait mutatja. Járvány, tűzvész, aszály, környezetszennyezés, természetpusztítás, robbantások, eszement háborúk, fogvatartottak, rendőri erőszak, éhínség, sáskajárás, vulkánkitörés, hihetetlen hústermelés, az életükért menekülők szörnyű kálváriája világszerte, elképesztő sportteljesítmények, lengyel fiatalokat hazafiságra tanító katonásdi nyári táborban, fegyverarzenálon csücsülő büszke és minden bizonnyal elszánt magánemberek a világ minden szegletében. Van-e menekvés?

A World Press Photo a negyedik alkalommal fogadja a hazai közönséget a Magyar Nemzeti Múzeumban. A világszerte 120 helyszínen bemutatott válogatás Budapesten szeptember 24-től október 31-ig tekinthető meg. A kiállítás 151 felvételét nemzetközi zsűri válogatta 130 ország 4315 fotóriporterének 74 470 fotójából.

A pályázatra küldött képekről a fotózás neves szakembereiből álló huszonnyolc tagú zsűri dönt, amely független a World Press Photo Foundation-tól és minden évben új tagokból áll. Az idén minden kategóriának (General News and Spot News, Contemporary Issues, Long-Term Projects, Environment, Sports) külön zsűrije volt. A főzsűri döntött végül a díjazásról. Minden díjazott kép szigorú ellenőrzési folyamaton megy át, hogy egészen biztosak lehessünk abban: a kép nem manipulált, és az esemény megfelel a képaláírásnak.

A látnivaló ismét lenyűgöző, még akkor is, ha tudható, hogy a sajtófotót milyen mértékig befolyásolja a szenzáció, a különleges, az egyszeri és megismételhetetlen hajszolása. Amit itt látunk az a legmagasabb szint, az már bátran állítható: művészet a javából.

Az alapanyaggal van a baj. Világunk olyan, amilyen, és a fotós csak erről tud mesélni. A szépség is szomorúságban jelenik meg, ők azok az alkotók, akik a pusztulásban is meg tudják mutatni a gyönyörűséget.

Íme, egy kis ízelítő, tessék kattintani!

Hazánkban már hagyomány, hogy kísérőkiállítás is kapcsolódik a tárlathoz. Az idén a Szebeni Műhely jubileumi kiállítása tizenöt magyar fotóművész alkotásaival mutatkozik be, Lát-lelet címmel. A Szebeni Műhely Fotográfiai Alkotóközösség 2015-ben alakult, és a harmadik évben vette fel alapítója, Szebeni András (1946–2020) Balogh Rudolf-díjas, érdemes művész nevét. Mire a közösség eljutott odáig, hogy a legrangosabb magyar kiállítóhelyen, a Nemzeti Múzeumban bemutassa öt év munkáját, alapítója meghalt és a világjárvány a 2019/2020 fordulóján esedékes beszámolót több mint egy évvel elhalasztotta.

Az alkotóközösség számára ez most mégis az ünneplés és a visszaemlékezés ideje. Szebeni András olyan érzékeny, a fotográfia iránt elkötelezett, progresszív, humanista és professzionális minőséget produkáló alkotóknak kínálta fel a részvétel lehetőségét, akiknek az alkotóműhely öt éve alatt készült képei méltán kerültek a legnevesebb nemzetközi sajtófotó kiállítás, a World Press Photo tárlata mellé.

A legszembetűnőbb különbséget a két tárlat közt a Szebeni Műhely technikai sokfélesége mutatja. Amott a sajtófotó világa megköveteli a digitális, villámgyorsan továbbítható képek használatát, itt a fotográfiával való bíbelődésre, kísérletezésre került a hangsúly.

A múlt évek rendkívüli közönségsikere után a World Press Photo Kiállítás a megszokott négy helyett, öt héten át látogatható. Az izgalmas pályaműveket bemutató tárlatot most további kísérőprogramok gazdagítják. Ilyen a Digital Storytelling: az egyre népszerűbb online médiát a Digital Storytelling filmjei és multimédiái képviselik kísérőprogramként. Folyamatos moziélményt nyújtanak dokumentarista filmekkel a kiállítótérből nyíló moziteremben. A Liget folyóirat is kapcsolódik a kiállításhoz, méghozzá a Liget online folyóirat író és költő szerzőinek asszociatív írásaival, amelyeket a World Press Photo egy-egy díjnyertes képe ihletett. Ezek a tanulságos olvasmányok segítik „a kép olvasását, megértését”.