A szlovák Fico támogathatja az EU-s döntéseket, de megkéri majd az árát

(Írta: Maria Psara & Arató László) Brüsszel aggodalmai valóra váltak: Szlovákiában a Kreml-barát SMER párt nyerte meg a választásokat. Vezetője, Robert Fico régi brüsszeli ismerős, három cikluson át volt már Szlovákia miniszterelnöke, széles körben támogatva az uniós döntéseket. (Fico, Orbán — két jó barát, együtt issza pálinkáját… (a kép forrása: fuhu.hu)

Időközben azonban a retorikája drámaian megváltozott. Ficót populizmussal vádolják, olyan kampányígéretekkel, amelyek eltérnek az uniós külpolitikától. Főleg, ha az Ukrajna elleni orosz háborúról van szó.

Először azonban Ficónak koalíciós kormányt kell alakítania.

„Ha Robert Fico be kívánja tartani a választás előtti kampányígéretét, az nagy valószínűséggel azt jelenti, hogy az Európai Unió számára nagyobb kihívás lesz uniós szintű kompromisszumra jutni. Ez nem jelenti azt, hogy Robert Fico kész blokkolni minden döntést, ami Ukrajnáról és Oroszországról szól, de lehet, hogy sokkal keményebb tárgyaló lesz, és több engedményt szeretne Szlovákiának vagy kormányának cserébe azért, hogy támogassa azokat a külpolitikai döntéseket, amelyekkel nem ért egyet” – értékelt Alena Kudzko, a Globsec szlovák agytröszt alelnöke.

Fico 2018-ban mondott le a miniszterelnöki posztról a Jan Kuciak korrupcióellenes újságíró és menyasszonya meggyilkolása utáni tömegtüntetések közepette. Ezt követően egy sor korrupcióellenes vizsgálat indult. Fico ellen is megpróbáltak büntetőeljárást indítani, de parlamenti mentelmi joga ezt megakadályozta, végül a vádakat ejtették.

„Utolsó kormánya tele volt korrupciós üggyel. Sok szempontból pártja érintett volt az oknyomozó újságíró meggyilkolásában. Ettől kezdve a környezetéből, a rendőrségtől, a titkosszolgálattól, az oligarcháktól legalább 40 ember volt vagy jelenleg is börtönben van és az igazságszolgáltatással kell szembenézniük. Vagyis természetesen meg akarja védeni magát és szövetségeseit” – foglalta össze Jaromir Novak, a szlovák sajtóügynökség brüsszeli tudósítója.

Szlovákia mára mélyen polarizált országgá vált. A Brüsszelben élő szlovákok számára csalódást okozott a választások eredménye.

„Voltak remények, hogy a régi rendszer, amit Szlovákiában láttunk, az oligarchák, a hazugságok, a félretájékoztatás, a gyűlöletterjesztés rendszere, végre véget ér. Volt némi remény. Nincs kétségem afelől, hogy Szlovákia tovább fog majd fejlődni, de sajnos, nem most. Nagy csalódás volt azt látni, hogy ezúttal ez még nem történik meg” – mondta Eric Zolcer, a Szlovák Platform „Tátrától Schumanig” képviselője.

Ha Ficonak sikerül kormányt alakítania, Brüsszel számára is hamar kiderül, kitart-e populizmusa, vagy visszatér az európai útra.

Vera Jourová: példátlan dezinformációs nyomás kísérte a szlovák választásokatRobert Fico pártja, a SMER nyerte a szlovák parlamenti választástA magyaroknak attól nem lesz jobb, hogy jóban van Orbánnal: Fico lehet a szlovák választás befutója