Akadémiai öregdiákok népszerűsítik a tudományos életpályát

A Magyar Tudományos Akadémia 2019-ben elfogadott új küldetési nyilatkozatához illeszkedő elnöki programjában Freund Tamás a tudománybarát társadalom és közgondolkodás kialakítását jelölte meg az egyik legfontosabb célként. Ebből a célból szervezte meg az Akadémia számára is kiemelkedő fontosságú öregdiák-eseménysorozatot, a Középiskolai MTA Alumni-programot.

A program hivatalos nyitórendezvényét a veszprémi Lovassy László Gimnáziumban tartották, a nyilvánosság számára Freund Tamás, az Akadémia elnöke ma sajtótájékoztatón jelentette be a program kezdetét.

Az MTA elnöke tavaly novemberben kérte fel az akadémiai köztestület tagjait a részvételre a Középiskolai MTA Alumni-programban. A felhívásra mintegy 1300 tag jelentkezett. A program kezdettől nagyon népszerű, a benne részt vevő középiskolák köre bővül. Az eddig jelentkezett iskolákban az idén szeptemberben elkezdődtek az első tudomány-népszerűsítő előadások és beszélgetések, vagyis az „alumni-klubok” rendezvényei.

A középiskolai évek általában meghatározóak a kutató életútjának alakulásában. Az Akadémia 18 ezres köztestületének tagjai (alumnik – öregdiákok) közül sokan büszkék alma materükre, és tartják is a kapcsolatot volt tanáraikkal. A Középiskolai MTA alumni-programja erre a kapcsolatra építve, az évek során kutatóvá érett diákok segítségével viszi közelebb a fiatalokhoz a tudományos gondolkodás értékeit, hozza testközelbe a kutatás világát tudomány-népszerűsítő előadások és az azt követő beszélgetések formájában.

A program legfőbb céljai: a problémacentrikus, kritikus gondolkodás népszerűsítése a fiatalok körében. A tudományos módszertan megismertetése. A diákok segítése abban, hogy képessé váljanak a hiteles információk felismerésére és megkülönböztetésére az egyre gyorsabban terjedő áltudományos hírektől. A kutatói pálya népszerűsítése, a kutatás világának megismertetése, kutatói műhelyek bemutatása. Közvetlen kapcsolat kialakítása a kutatóműhelyek és az érdeklődő diákok között. Az MTA népszerűsítése a fiatalok körében, az Akadémia egyéb programjainak terjesztése. Nyilvánosan elérhető videó-adatbázis építése a legjobb előadásokból.