Ál- és valódi hírek Magyarországról

A francia AFP hírügynökség tudósítása alapján a The Jakarta Post is beszámolt arról a magyar rendőrségi közleményről, amely szerint a magyar hatóságok „fake news”, azaz álhírgyáros weboldalakat kapcsoltak le, számoltattak el, amelyekben azt terjesztették, hogy már állítólag Magyarországon is van halálos áldozata a koronavírusnak.

A rendőrség szombati közleménye szerint egy férfi és egy nő több tucatnyi hamis portált futtatott azok facebook megjelenésével párhuzamosan arról, hogy többen megfertőződtek és meg is haltak. A hírek persze nem igazak, a portálokkal és a szenzáció számba menő címekkel kattintásokra vadásztak és így akartak extra bevételre szert tenni. A rendőrség honlapján be is mutatták az egyik ilyen cikket, amelyben az áll, hogy egy 37 éves asszony összeesett és meg is halt, feltehetően a koronavírus miatt. A hír kapcsán a rendőrség honlapjáról tájékozódtunk, eszerint: a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kiberbűnözés elleni főosztályának munkatársai a hálózat felszámolására 2020. február 7-én összehangolt akciót tartottak, számos informatikai eszközt foglaltak le. A nyomozók egy férfit és egy nőt gyanúsítottként hallgattak ki, mindkettő az  szabadlábon védekezhet.

Az AsiaNetNews, az Ázsia Hírszolgálathoz tartozó Republic World, illetve a The Malaysian Insight is beszámol a magyar rendőri akcióról.

A szélsőjobboldal hír- és véleménycsatornaként ismert OANN-nak, az One America News Networknek adott interjút Szijjártó Péter arról, hogy Magyarország támogatja a Trump-féle közel-keleti béketervet. Azért, mert szerinte kiegyensúlyozott és tisztességes terv, s ez a fajta megközelítés általában nem jellemző a nemzetközi szervezetekre. Elmondta, hogy nem ért egyet hazánk azzal az európai uniós állásfoglalással, amelyik bírálta az amerikai elnök tervét. És reméli, hogy a magyar véleményhez egyre több tagország csatlakozni fog. Megtudható az is, hogy hazánk is kiállított most a még 2017-ben megnyílt washingtoni Biblia Múzeumban. A kiállítás a külügyminiszter elmondása szerint részben arról szól, hogy a Közel-Keleten és Észak-Afrikában 50 millió dollárt költött el hazánk az üldözött keresztények megvédésére azért, hogy ne kelljen elmenekülniük hazájukból. Szijjártó közölte, hogy a többi között iskolát építettek, kórházakat szereltek fel.

A Trump-párti Breitbart News most ismertette a Tompánál a jó pár nappal ezelőtt áttört illegális bevándorlók történetét, áthallásos görög példákat, illetve Orbán Viktor sorosozását idézve a magyar állami rádióból, amely szerint feltehetően ezúttal sem történt más, mint hogy a szerintük migránspárti civil szervezetek vezették félre a Szerbiából érkezett menekülteket, és amely szerint megnyitották a magyar határt. A cikk egyébként idézi a szerb külügyminisztert is, aki szerint a menekülteknek meg kellene köszönniük, hogy befogadják őket és még gondoskodnak is róluk.

Az orosz Bykvu, az arab Al Jazeera és az izrael Haaretz is beszámol a szombati „becsület napja” menetről, illetve az ellentüntetésről. Az Al Jazeera úgy kezdi a cikket, miközben világszerte a II. világháborús megemlékezések zajlanak, aközben 600 újnáci masírozik Budapesten. A Légió Hungária vezetőjét is megkérdezték, aki elmondta, hogy szervezetük teljesen törvényes keretek között működik. A Haretz a DPA tudósítására hagyatkozva csak szűkszavúan a tényekre hivatkozik, illetve megjegyzi, hogy minden évben sor kerül erre a neonáci megmozdulásra, noha betiltásukkal mindig próbálkoznak.

A Szabad Európa Rádió az orosz Interfax és az AFP tudósítása alapján adta közzé cikkét a magyar külügyminiszter és az ukrán kormányfő-helyettes, Dmytro Kuleba pénteki sajtótájékoztatójáról, amelyen Szijjártó elmondta, hogy Magyarország érdekelt a jószomszédi viszony újraépítésében, de ennek függvénye a magyar nyelv tanítását korlátozó ukrán oktatási törvény. A cikk kiemeli, hogy az Európa Tanács alkotmányjogászai is kifogásolták a még Petro Porosenko ukrán elnök idején elfogadott jogszabályt. Kijev továbbra is fenntartja azt a véleményét, hogy a törvény célja nem más, mint az Ukrajnában élők hivatalos állami nyelvhasználatának a biztosítása, s nem célja a diszkrimináció.

Szijjártó felvetett javaslatára Kuleba azt mondta, szeretné, ha Kárpátalja sikertörténet lenne a magyar és ukrán együttműködésnek köszönhetően.