Állampolgári válasz egy ma esti M.K.-levélre

Minden bizonnyal százezrek, ha nem milliók kapták meg ma késő este az alábbi levelet Magyarország Kormányától. Amikor ilyesmiket kell közölni írásban az állampolgárokkal, nyomban eszébe jutok Magyarország Kormányának (a továbbiakban: M.K.). De nem jutok eszébe, amikor arról kellene értesítenie az állampolgárt (szerénységemet és nem egészen tízmillió társamat), hogy végre tisztességgel, a megbecsülés jegyében rendbe teszik a pedagógusok fizetését, például úgy, hogy nem juttatják elképesztő pénzekhez az M.K. oligarchiáit és a körmükre néznek mindazoknak, akik ezermilliókkal többet számláznak a kelleténél és az elvégzett (de hogyan elvégzett) munka értékénél. Ha végre szakemberek kezébe adják az egészségügyet, miként az Európa működő felében (és szerte a világban) hagyományos és helyes gyakorlat. Ha a mélyen tisztelt M.K. nem “legpompázatosabb, legnagyobb, legfényesebb, legillatosabb stb. augusztus 20-án töri a fejét (meg azon, hogy miként lehetne üzletet csinálni belőle a haverok számára), hanem a környezetszennyező tűzijáték-parádé helyett meghitt, az államalapító emlékéhez méltó megemlékezéseket tartanának országszerte. Ha a mélységesen mély szegénységben, nyomorban tengődők sokasága végre valódi segítséget kapna, és nem pusztán választási mézesmadzagot, ha nem a magyarságbizonygató melldöngetéstől lenne hangos az ország, hanem gyerekek millióinak felszabadult és gondtalan boldogságától, ha visszaadná az M.K. a nyugdíjalapnak a rekvirált (és ki tudja, mire meg kinek elherdált) 3000 milliárd (3 000 000 millió!) forint nyugdíjpénztári befizetést…Ha végre nem lógna ki az Európai Unió-tagok sorából az M.K., hanem becsületesen, jogállamhoz méltóan viselkednék, és úgy meg arra költené el az általa úton-útfélen bírált Brüsszelből érkező tengernyi pénzt, amire kapja… A háborúra hivatkozik a M.K.? Ki volt az, és ki az még ma is, aki képtelen becsületesen és egyszer s mindenkorra, a legnagyobb nyilvánosság előtt szakítani azzal, aki az atomháború kirobbantásának startgombján tartja az ujját? Elvégre az lenne a legnagyobb segítség a “magyar embereknek”, ha az M.K. nem finanszírozná a “kedvezményesen túlárazott” orosz gázt meg olajat, mert azzal csak az agresszort pénzeli…Folytassuk? Lehetne, hisz’ mindez csak kis része annak, amit el lehetne/kellene mondani válaszként a ma esti M.K.-levélre, ami alább olvasható:

“Megalakult az új kormány. A legfontosabb feladatunknak azt tartjuk, hogy megőrizzük hazánk biztonságát, és megvédjük a magyar családokat a háború káros gazdasági következményeitől. Meg kell védenünk a rezsicsökkentést, és meg kell erősítenünk a honvédséget.

Azért, hogy ezeket a célokat elérjük, a kabinet fontos döntéseket hozott. A költségvetésben 2022-re és 2023-ra létrehozunk egy rezsivédelmi és egy honvédelmi alapot. Ezekből fogjuk finanszírozni a rezsicsökkentés fenntartását és a honvédelem erősítését. Kötelezni fogjuk az elmúlt időszakban nagy hasznot felhalmozó nagyvállalatokat, hogy extraprofitjuk nagy részét ebbe a két alapba fizessék be. Elvárjuk, hogy ilyen módon hozzájáruljanak az ország védelméhez.

Azzal kell számolnunk, hogy az orosz-ukrán háború nem ér véget rövid időn belül. A konfliktus elhúzódása energiaár-emelkedést okoz egész Európában, ez pedig jelentősen növeli az inflációt. Ilyen körülmények között is mindent meg fogunk tenni azért, hogy védelmet nyújtsunk a családoknak. Ezután sem fogjuk engedni, hogy a magyar emberek fizessék meg a háború árát!

Tisztelettel: Kormányzati Tájékoztatási Központ” (A nyitó képként használt felvételt Olga Yastremska, New Africa, Afr készítette.)