Ankara zsarol, az EU fizet

Az uniónak segítenie kell Görögországnak a török határszakasz őrzésében, ugyanakkor menedéket kell biztosítania az arra jogosultaknak – fogalmaztak képviselő kedden. (A nyitó kép forrása: Der Spiegel.)

Az Ylva Johansson belügyekért felelős biztossal és a Tanács horvát elnökségének képviselőjével folytatott vitában a felszólalók többsége bírálta Recep Tayyip Erdoğan török elnököt azért, mert mások szenvedését politikai célokra használja ki. Számos képviselő kiemelte, hogy nem kellene megismételni a 2015-i menekültválságot, és az Uniónak felül kellene vizsgálnia a közös menekültügyi szabályait.

Egyes képviselőcsoportok vezetői a Törökországgal 2016-ban kötött megállapodás felülvizsgálatát kérték. A megállapodás értelmében Törökország a menekültek és bevándorlók megállításáért cserébe pénzügyi segélyt kapott. Más képviselők mély aggodalmuknak adtak hangot a török határon és a görög szigeteken – ahol menedékkérők ezrei, köztük kísérő nélküli kiskorúak sokasága ragad táborokban – folyamatosan rosszabbodó humanitárius helyzet miatt.

A vitában a genfi egyezmény tiszteletben tartásának kötelessége, a segítségnyújtási kötelezettség a menedékkérők részére, a határátkeléssel próbálkozókkal szemben fellépő rendőrség agressziója, és az esetleg az unió területére bejutó dzsihádisták okozta veszély témája egyaránt felvetődött.

vita felvételről itt tekinthető meg.