Bécsi cél: a klímasemlegesség

Mostantól klímavédelmi igazgató gondoskodik a bécsi városházán arról, hogy az osztrák főváros a lehető legsikeresebben valósíthassa meg éghajlat- és környezetvédelmi céljait. Az új igazgató az ügyosztályok felett áll, csak a polgármester és a főjegyző utasíthatja.

Bécs klímavédelmi igazgatója, Andreas Januskovecz © PID

Mivel a következő éveket, évtizedeket az éghajlatváltozás okozta kihívások uralják majd, és Bécs 2040-re klímasemlegessé szeretne válni, a város közigazgatását is ennek megfelelően alakították át: mostantól klímavédelmi igazgató hangolja össze a törekvéseket. Az új feladatkörrel Andreas Januskoveczet, a város eddigi erdészeti igazgatóját bízták meg.

Bécs klímavédelmi igazgatója az ügyosztályok felett áll, és szorosan együttműködik a környezetvédelmi ügyosztállyal. Feladata, hogy összehangolja az éghajlat-védelemmel és a körforgásos gazdasággal kapcsolatos valamennyi teendőt; részt vesz a stratégiai tervezésben, valamint szabványokat, előírásokat dolgoz ki az ügyosztályok számára az ilyen jellegű célok meghatározására és a megvalósítás figyelemmel kísérésére. Folyamatosan kapcsolatot tart az érintett városi cégekkel a közös teendők elvégzése okán.

Várhatóan még az idén elkészül Bécs éghajlat-védelmi menetrendje, ami olyan területeket ölel majd fel, mint a lakhatás, az energiaellátás és a közlekedés, valamint a klímaváltozás hatását ellensúlyozni hivatott hőszigetek megszüntetése.

Óriási feladat lesz a szemléletváltás elérése fűtésügyben: Bécsben a lakások körülbelül felét ugyanis gázzal fűtik. A város levegőjét kímélő megoldás a távhőszolgáltatás, a hőszivattyú és földhő használata. Elterjedésükhöz a mostaninál nagyobb környezettudatosságra van szükség a lakosság körében, és még több szakemberre is, aki telepíteni tudja az új rendszereket.

Várhatóan szintén sok vita és érdekellentét forrása lesz majd az a kettősség is, hogy egyrészt új utakat kell építeni az új városrészekben, ugyanakkor parkolóhelyeket kell majd megszüntetni a városi klímát elviselhetőbbé tevő új parkok, zöldterületek javára. A bécsi városháza például a következő években 25 ezer új fát szeretne ültetni, „és ezeket nem a járdákba fogjuk majd beásni” – mondta Jürgen Czernohorszky klímavédelmi városi tanácsnok Andreas Januskovecz kinevezése kapcsán. „Zöldebbé akarjuk tenni a várost és ehhez el kell búcsúznunk az aszfalt egy részétől” – tette még hozzá.