Az egri nők dicsérete, avagy fosztogatás és leányszöktetés

Huszonkettedik alkalommal az idén rendezik meg augusztus 11–13. között a végvári vigasságokat Egerben. Miként eddig, ez alkalommal is számos színes programmal várják az ide látogatókat.

Pénteken és szombaton háromféle szakmai tárlatvezetésen vehetnek részt az érdeklődők: megtudhatják, hogy a híres egri nők hol s hogyan hajtották végre hőstetteiket, és hogy a legenda miként jelenik meg a képzőművészetben, fény derül az Egri csillagok című regény és a valóság közti összefüggésekre és különbségekre, valamint fáklyafényben fedezhetik fel az egri vár kazamatáinak legsötétebb járatait.

A hagyományőrző csapatok táborában életképek és mesterségek bemutatói teszik még gazdagabbá a fesztivál kulturális tartalmát. A keresztények táborában a tábori lelkész, a borbély, a csiszár, a füvesasszony és egy hadmérnök mutatja be a 16. századi emberek mindennapi tevékenységeit és a mesterségeiket, a török táborba tévedő gyanútlan látogató könnyen fosztogatás, adóztatás és leányszöktetés áldozatává válhat.

A kulturális programok mellett a fesztivál három napja a középkori hadi tevékenységek közepette telik majd. Fegyverbemutatók, bajvívás, viadal, virtuskodás, parádézás, felvonulás, díszlövés, zászlóforgatók bemutatója, vásári komédia, és minden, ami a hamisítatlan 15-16. századi hangulathoz kell. A Kerekes Band ad koncertet,  lesz régi zene, táncház,  fellépnek tűzzsonglőrök, boszorkánypört is tartanak. Tradicionális mesterségek kézművesei kínálják portékáikat és mutatják be a szakma mesterfogásait.

A középkori piacon mindenki kipróbálhatja a gyertyamártás, a rézművesség és a papírmerítés fortélyait, megtudhatja a gyógyfüvek hatásait és megismerheti jövőjét a boszorkány jósdájában.

A fesztivál csúcspontjaként közel 250 vitéz katona eleveníti fel az 1552-i ostrom és a híres Egri csillagok című regény jeleneteit.

A kísérő programok között szerepel még: népi játszótér, kézműves foglalkozás, vitézi próba, póni lovaglás és solymászbemutató.