Az egyik legnevesebb huszártisztről forgatnak filmet a Monostori erődben

(Szerző: Vataščin Péter/ujszo.com) Még egy hétig tart a forgatás a dél-komáromi erődben, amely során Hadik András (1710-1790) huszártiszt és hadvezér egyik egy legnagyobb fegyvertényét viszik filmre. (A nyitó képen: a monostori erőd falai között a napokban 1757 Berlinje elevenedik meg; a szerző felvétele.)

A „Hadik, a leghuszárabb huszár“ című történelmi játékfilm cselekménye megtörtént eseményen alapul. 1757 októberében Hadik András néhány ezer fős huszárcsapatával hadisarc megfizetésére kényszerítette Berlin városát. A titkos küldetést és cselt is magába foglaló haditettre az akkor éppen zajló hétéves háború csatatereitől messze került sor – és nem kis megaláztatást jelentett Nagy Frigyes porosz király számára. Az egyébként csallóközi születésű Hadik sikeres katonai karriert futott be Mária Terézia és II. József uralkodása alatt. Élete utolsó 16 évében az Udvari Haditanács elnöke volt.

A forgatásról tartott sajtótájékoztatón Nagy Endre producer arról beszélt, régi vágya volt, hogy egy olyan magyar történelmi hősről készüljön film, akinek az élete az elejétől a végéig pozitív történetnek számít. Kis-Szabó Márk forgatókönyvíró hozzátette, a cselekmény összeállításánál az jelentette számára a fő motívumot, hogy az adott kor több kívülállója összefogott, s így tudtak elérni lehetetlennek tűnő dolgokat.

Nagy Endre szerint Hadik a róla elnevezett közterek ellenére azért számít még mindig ismeretlen személyiségnek, mert nincs benne szervesen a magyar történelemoktatásban, de reméli, ez változni fog majd a mozgóképnek köszönhetően is. Hadikot Trill Zsolt alakítja, a stáblistán pedig olyan további nevek is szerepelnek, mint Szabó Győző, Molnár Áron, Julia Jakubowska, Reviczky Gábor vagy Trokán Péter. A játékfilm rendezője Szikora János.

monostori erőd

Balról: Nagy Endre, Vizeli Csaba és Kis-Szabó Márk – Vataščin Péter felvétele

Az erődben jelenleg több száz fős stábok mozognak, s egyes részeken a 18. századi Berlint idéző díszletek között zajlik a munka. Vizeli Csaba, a Monostori erőd ügyvezető igazgatója örömét fejezte ki amiatt, hogy végre egy nagyszabású magyar történelmi játékfilm forgatásának adhatnak helyszínt. Nagy Endre ehhez hozzáfűzte, a stábtagok között szerepel a nemzetközileg nagy névnek számító Steve Dent brit kaszkadőr.

„Amikor megérkezett, megkérdeztem tőle, »tudod-e, hogy hol vagy?« Azt mondta, »persze, itt forgattam a Kinget«. A Monostori erőd a hazai stábokhoz képest talán jóval ismertebb a külföldi stábok számára, akik hamarább felfedezték ezt az egészen különleges arculatot.“

Hozzátette, igyekeznek „kifényképezni“ a különleges hangulatú miliőből azt, amit csak lehet.

A forgatás januárban Magyarország más helyszínein folytatódik majd. A játékfilm költségvetése bruttó három milliárd forint, leghamarabb pedig 2022 decemberében kerülthet sor a bemutatására. A producer lapunknak elmondta, már jelentkezett náluk egy szlovákiai forgalmazó is, így borítékolni lehet, hogy szlovák mozikban is látható lesz az alkotás.