Az európaiak egyetértenek az ukrajnai háborúra válaszul hozott uniós intézkedésekkel

A témában készített és ma közzétett, az EU összes tagállamára kiterjedő Eurobarométer gyorsfelmérés eredménye azt mutatja, hogy az uniós polgárok széleskörűen egyetértenek az Ukrajna elleni orosz invázió kapcsán hozott uniós válaszintézkedésekkel. A válaszadók igen nagy többsége helyesli, hogy az EU töretlenül támogatja Ukrajnát és az ukrán népet – 93%-uk egyetért azzal, hogy humanitárius segítséget kell nyújtani a háború érintettjeinek, és 88%-uk kedvezően ítéli meg, hogy az EU befogadja a háború elől menekülőket.

A felmérésben részt vevő polgárok négyötöde helyesli az Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatást, és kétharmada egyetért azzal, hogy Ukrajnának lehetővé kell tenni az uniós csatlakozást, amikor erre az ország készen áll. A válaszadók 71%-a szerint Ukrajna az európai család része, és 89%-uk együttérez az ukránokkal.

Az európaiak többsége úgy véli, hogy az EU a háború kitörése óta szolidaritást tanúsított (79%), és egységesen (63%) és gyorsan (58%) reagált. Az Ukrajna elleni támadást követően Oroszországgal szemben bevezetett szankciók támogatottsága is nagyon magas. A megkérdezettek 80%-a jó döntésnek tartja az Oroszországgal szemben hozott gazdasági szankciókat, és 79%-uk helyesli az orosz oligarchák elleni szankciókat. A válaszadók 67%-a egyetért azzal, hogy az EU katonai felszerelések beszerzését és Ukrajnába történő szállítását finanszírozza, és háromnegyedük úgy ítéli meg, hogy még nagyobb katonai együttműködésre van szükség az Európai Unión belül.

Kétszázmillió eurós új segélycsomag segíti az ukrajnai belső menekülteket

Az Európai Bizottság ma bejelentette: 200 millió euró értékben új segélycsomagot fogadott el a háború következtében lakóhelyüket elhagyni kényszerült ukránok támogatása céljából. A bejelentés a Lengyel- és Svédország által összehívott nemzetközi adományozói konferencián hangzott el.
 
Azóta, hogy Putyin orosz elnök háborút indított Ukrajna ellen, mintegy 8 millióan kényszerültek elhagyni a lakóhelyüket az országban. Ezeknek a belső menekülteknek a kétharmada gyermek. Akik az Európai Unióban és a szomszédos országokban kerestek menedéket, már több, mint 5,3 millióan vannak.
 
Az Európai Unió a brutális orosz invázió első pillanatától támogatja az ukrán népet. Az Európai Bizottság készen áll arra, hogy a háború lezárását követően segítse az ország újjáépítését. Tegnap Ursula von der Leyen elnök nagy ívű helyreállítási csomag kidolgozását szorgalmazta, ami nagyszabású beruházások létrejöttét hivatott elősegíteni, hogy megkezdődhessen az ország újjáépítése, megvalósuljanak a reformok, és Ukrajna vonzó célponttá váljék a befektetők számára.

Kiállás Ukrajna mellett – a globális kampányt ismertető weboldal; Uniós szolidaritás Ukrajnával – tájékoztató; Ursula von der Leyen elnök beszéde a nemzetközi adományozói konferencián