Az év embere: Zelenszkij

(Transtelex, Új Hét) Volodimir Olekszandrovics Zelenszkij ukrán elnököt és „Ukrajna szellemét” választotta az idén az év emberének az amerikai Time magazin, ami csaknem évszázad, 1927 óta ítéli oda az adott év legbefolyásosabb emberének „Az év embere” címet.

Nem ez az első alkalom, hogy nem egy, hanem több ember vagy embercsoport kapja a címet. Két évvel ezelőtt Joe Biden és Kamala Harris lett az év emberei, 1956-ban pedig a magyar szabadságharcosok.

„Zelenszkij háborús vezetői sikere azon a tényen alapult, hogy a bátorság ragályos. Ez az invázió első napjaiban terjedt el Ukrajna politikai vezetésében, amikor mindenki számára világossá vált, hogy az elnök kitart” – írják. A magazin felidézi, hogy az invázió első napjaiban mindenki arra számított, hogy a háború napokig, legföljebb néhány hétig tarthat. Az, hogy az ukránok ilyen hosszú ideig kitartottak, és továbbra is kitartanak, az elnök példamutatásának is köszönhető. Pedig „Zelenszkij életrajzában nem sok minden utalt arra, hogy képes lenne kiállni és harcolni. Sosem szolgált a hadseregben, és soha nem mutatott különös érdeklődést annak ügyei iránt. Csak 2019 áprilisa óta elnök” – írja a Time. Az improvizációs komédiákban szerzett tapasztalatai az előnyére váltak, könnyen alkalmazkodott a kialakult helyzethez. „Tudta, hogyan kell olvasni a tömegben és reagálni annak hangulatára és elvárásaira. Most a világ volt a közönsége. Elhatározta, hogy nem hagyja cserben. Azzal a döntéssel, hogy a lehetséges merénylet ellenére is a helyén marad, példát mutatott, és megnehezítette az alárendeltjei számára, hogy lelépjenek és elmeneküljenek”. 

Az elnök győzelemről alkotott elképzelése most már túlmutat a területek felszabadításán. A Time-nak adott interjúban Zelenszkij hangsúlyozta: az idei invázió csak a legutóbbi orosz kísérlet az elmúlt évszázadban Ukrajna leigázására. Mint mondta, a szándéka az, hogy ez legyen az utolsó, még akkor is, ha ehhez sokkal több időre és áldozatra van szükség. „Túl korai még felmérni, hogy ez a cél elérhető-e” – tette hozzá.