Látványosan nőtt a hazai munkaerő költözési hajlandósága

A Trenkwalder idei mobilitási indexe szerint a munkavállalók 53 százaléka hajlandó jelenlegi lakóhelyéről elköltözni: kétharmaduk belföldi, egyharmaduk külföldi célpontban gondolkodik. Az alkalmazottak a jelenlegi helyzetükkel mérsékelten elégedettek: a munka- és megélhetési körülményeiket bemutató elégedettségi index értéke országos átlagban 5,9 volt az 1–10 közötti értékelési skálán, ami a tavalyi 6,4-hez képest 0,5 pontos csökkenést mutat.

A Trenkwalder munkaerő-mobilitás témában a tavalyi bevezetést követően az idén is elvégezte a hazai piacon hiányzó kutatását: több mint 3000 munkavállaló válaszait értékelte. A válaszokból kiderült, hogy az elmúlt egy évben látványosan nőtt a munkaerő mobilitási készsége: megfelelő feltételek mellett 53 százaléka kész elhagyni jelenlegi lakhelyét, ami jóval magasabb a tavaly mért 35 százaléknál.A legnagyobb arányban erre az észak-keleti és a dél-nyugati megyékben élők költöznének: Baranya (65%) és Szabolcs-Szatmár-Bereg (64%) megye, valamint – talán kissé meglepő módon – Vas megye (69%) mutat kiugró értékeket; ez utóbbi területen azonban jóval magasabb azok aránya, akik külföldre (41%) vagy megyén belüli másik településre (37%) költöznének.

A költözés mellett elsősorban a jobb megélhetés miatt döntenének (69%), de fontos szempont a stabilabb jövő (33%) és a több munkalehetőség (32%) is. A válaszadók 34 százaléka erre elsősorban külföldön, 66 százaléka itthon lát lehetőséget. Azok, akik országon belül költöznének, legmagasabb arányban Pest és Győr-Moson-Sopron megyét, illetve Budapestet jelölték meg kívánt célpontként.

A mobilitási hajlandóság egyik fontos összetevője, hogy a munkavállalók egy-egy területen mennyire tartják élhetőnek a helyi viszonyokat. A Trenkwalder a többi között felmérte a jelenlegi munkahellyel, a környék adta lehetőségekkel, valamint az adott megye kereseti és megélhetési viszonyaival kapcsolatos elégedettséget, aminek az értéke (10-es értékelési skálán) országos átlagban 5,9 pont lett. Ez fél ponttal elmarad a tavaly mérttől, amit egyértelműen az azóta romló gazdasági környezet, és ezen belül is munkavállalók körülményeinek kedvezőtlenebbé válása magyaráz.

Nem meglepő módon elégedettség tekintetében az Észak-Dunántúli régió, illetve Közép-Magyarország megyéi teljesítenek a legjobban. A legnagyobb elégedettséget Győr-Moson-Sopron megyében mérték (7,1 pont), a legkisebb elégedettségi indexe Békés megyének volt (4,6 pont).

A szűkebb környezetet a megkérdezettek általában kedvezőbben értékelték, mint a tágabb, megyén belüli lehetőségeiket. A lakóhely környékét 7,8 pontra értékelték, jelenlegi munkahellyel való elégedettség országos átlagban 7,1 pontot, a környék adta lehetőségek 6,3 pontot kaptak, miközben az adott megye megélhetési viszonyait 5,7 pontra, az adott megye kereseti lehetőségeit pedig átlagosan 5,5 pontra értékelték.