Új ruhát a Kövér-gárdának 177 millióért

Két éve kötöttek szerződést az országgyűlési őrség ruházatának megújítására, s bár a megállapodás érvényességi ideje az idén szeptemberben lejárt, szerencsére (!) sikerült egy évvel meghosszabbítani. Az éppen tíz évvel ezelőtt, 2012 decemberében megalakult országgyűlési őrség – köznapi, népi elnevezéssel: Kövér-gárda – mostantól tehát megújult viseletben szolgálja és védi a parlament méltóságát. A beszerzési árak egyébként nem emelkedtek az eredetihez képest, egy pár vastag zokni 6600, egy esőkabát 90 ezer, egy társasági zubbony 244 348 forintba kerül. (Csupa olcsóság…) A nyitó képen az 1912-ben alakult országgyűlési őrség első szereplése a parlament déli kapujánál.

Ennyi pénzért nyilván kiváló minőségi ruházathoz lehet hozzájutni, bár a pesti Andrássy út elegáns, többnyire világmárkákat forgalmazó üzleteiben bizonyára ennél drágábban is árulnak portékákat. Az viszont minden magyar embert jó érzéssel tölthet el, hogy miközben az üzemanyagok ársapkájától is meg kellett válni, posták, háziorvosi rendelők és rendőrőrsök zárnak be, továbbá nincs pénz a pedagógusok fizetésének rendezésére, az országgyűlési őrség, alias Küvér-gárda tagjainak nem kell viseltes, idejétmúlt ruhákban szégyenkezniük.

A tíz évvel ezelőtt létrehozott Országgyűlési őrséget sokan Kövér László és a Fidesz magánhadseregének tartják, ez azonban egy minden valóságalapot nélkülöző megfogalmazás, a szervezet ugyanis nem Kövér László házelnököt, hanem – miként írtuk vala – az országgyűlés méltóságát hivatott őrizni.

Az alakuláskor a ruházatról kevés szó esett, a feladatait viszont nagyon pontosan körülírták. Az országgyűlési őrség ezek szerint „kényszerítő eszközként testi kényszert, bilincset, vegyi eszközt, elektromos sokkoló eszközt, rendőrbotot, útzárat, megállásra kényszerítést, lőfegyvert a rendőrségről szóló törvényben meghatározottak szerint alkalmazhat. Fokozott ellenőrzést hajthat végre. Ruházatot, csomagot és járművet átvizsgálhat. Felvilágosítást kérhet, biztonsági intézkedést foganatosíthat. Magánlakásban és közterületnek nem minősülő egyéb helyen intézkedhet. Képfelvételt, illetve hangfelvételt készíthet, helyszínt biztosíthat, valamint személy- és létesítménybiztosítási intézkedést alkalmazhat…”

A Kövér-gárda 2012-i megalakulása kis lépés volt a magyaroknak, viszont nagy lépés Kövér Lászlónak és a jogállamnak. És bár a fentiekből kiderült, hogy a most új ruhába öltöztetett Kövér-gárdát az országgyűlés méltóságának védelmére hozták létre, látnunk kell, hogy a parlament méltóságát alapvetően az fenyegeti, hogy a kormánypárti többség visszaél az erőfölényével, a kétharmados törvénygyár megszavaz mindent, amit eléjük tolnak. Az sem igazán tesz jót az országgyűlés tekintélyének, hogy az ország jövőjét érintő sok jogszabályt egyéni indítványként – társadalmi és szakmai viták mellőzésével – nyújtanak be a honatyáknak.

A parlamenti őrség díszelgése 1930-ban a pesti Hősök terén.

Épp emiatt, valamint a múlt évek tapasztalatai alapján a felületes szemlélőben az a kép kezd összeállni, hogy itt nem is a parlament méltóságának a megvédése a valódi cél, sokkal inkább a renitens képviselőket kívánja megrendszabályozni Kövér László és pártja. Ami érthető: a Fidesz azt szeretné, ha a T. Házban nem hangzanának el oda nem illő szavak, kifejezések felszólalások. – Hogy mi az, ami illik az országgyűlésbe, és mi az, ami nem, azt Kövér László és pártja mondja meg.

Ennyit röviden a jubileumát ünneplő szervezet működéséről, feladatairól és jogairól. Mostantól e tevékenységhez a kor színvonalának megfelelő, divatos, de nem hivalkodó külső is társul. Társasági köpeny például 231 140, társasági téli cipő: 67 691 forintért. Utóbbiak előnye, hogy nem csak társaságban, hanem egyéb helyeken is viselhetők.

 (A szerk. megj.: célszerű lenne kiegészíteni az őrség ruhatárát deli kócsagtollakkal, elvégre a mintául vett ősök sisakján olyasmit simogatott lágyan a pesti szellő.)