Az év madara: a zöld küllő

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 43 évvel ezelőtt kezdte el „Az év madara” akcióját, aminek célja természetvédelmi problémákkal érintett fajok, madárcsoportok bemutatása. Tavaly nyáron ismét a lakosság választhatott három faj közül (kékbegy, vörös gém, zöld küllő), hogy melyik legyen a 2022. év madara. Az internetes szavazáson a legtöbb szavazatot a zöld küllő kapta. (A nyitó képen: zöld küllő; Orbán Zoltán felvétele.)

Szajkó termetű, 30-36 cm-es madár, szárnyfesztávja a fél métert is elérheti. A faj fő elterjedési területe Európa lomboserdő-övezete, élőhelyigénye miatt különösen jól érzi magát a településeinken, az idős faállományú parkokkal tarkított nagyvárosokban is. A harkályok klasszikus rovarlárva tápláléka mellett a zöld küllő esetében a nagy kedven a hangya (kifejlett rovarok, lárvák és bábok is); a talajon, illetve a testhosszt meghaladó mértékben kiölthető nyelvével mélyen a járatokba hatolva szedegeti össze. A maga ácsolta odúban költ, évente egy, általában 5-7 tojásból álló fészekaljat nevel. Állandó madarunk, a párok alapvetően egész évben, a nyugalmi időszakban is a költőterületükön vagy ennek közelében maradnak, a fiatalok többnyire nagyobb távolságokra kóborolnak. Védett madár, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Országos állománya 8000-12 000 párra tehető és stabil-enyhén emelkedőnek tekinthető. Idősebb fákhoz kötődő életmódja és szaporodása miatt a fakivágás, a mezővédő erdősávok felszámolása és felszámolódása veszélyezteti. Közös élőhelyükön a jelenléte kiemelten fontos a fokozottan védett, odúköltő, de saját odút készíteni nem tudó szalakóta, továbbá az olyan hasonló életmódú fajok megmaradása szempontjából, mint a füleskuvik és a búbosbanka.

Mivel a lakott területeken is jól érzi magát és gyakori is ott, ráadásul állandó madár, a madárbarátok egész évben vendégül láthatják a zöld küllőket az MME honlapján kidolgozott „harkálykerti” megoldásokkal.