Az orbáni gyűlöletpolitikától senkinek sem lett jobb az élete

Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára ma este Human Rights and the New Patriotism címmel tartott beszédet a budapesti Central European University-n / Közép-európai Egyetemen.

Salil Shetty (A kép forrása: http://wilpf.org/can-human-rights-contribute-to-development-and-womens-empowerment/)

Beszédében az Orbán Viktor által „új hazafiasságnak” hívott doktrínát két irányból közelítette meg. Nemzetbiztonsági szempontból vizsgálva a kérdést abban Orbán Viktornak és a magyar kormánynak teljesen igaza van, hogy Magyarországnak és minden más államnak kötelessége megvédenie a polgárait és a határait. De a valódi védelem és biztonság csak az emberi jogok maradéktalan tiszteletben tartásával képzelhető el, a nemzetbiztonság és az emberi jogok nem egymást kizáró fogalmak.

A biztonságos Magyarország nem azt jelenti, hogy a magyar állam konténerekbe zárja a 21. század eddigi legsúlyosabb konfliktusa elől menekülő szíriai menekülteket, vagy pusztán politikai célokból bűnbakot kreál a szíriai származású Ahmed H.-ból, és még azelőtt terroristának kiáltja ki a férfit, hogy az első tárgyalási napot megtartották volna az ügyében.

Salil Shetty véleménye szerint egy erős és biztonságos országot éppen arról lehet megismerni, hogy kellően magabiztos ahhoz, hogy elviselje a kritikus hangokat és véleményeket, és nem folytat megbélyegző és lejárató kampányokat a civil szervezetek, köztük az Amnesty International ellen.

Ha az Orbán Viktor által olyan gyakran hangoztatott értékek irányából közelítjük meg a kérdést – folytatta a CEU-n elmondott beszédében a főtitkár –, az látjuk, hogy Magyarországról, amely egykor a régió egyik vezető állama volt, ma már szinte csak negatív hírek jelennek meg a sajtóban, és külföldről egy egyre sötétebb helynek látszik. Az orbáni pesszimizmussal szemben az Amnesty főtitkára szerint az emberek alapvetően szolidárisak és jók, amelyet a 2015-i menekültválság magyar önkéntesei is tökéletesen bizonyítottak. A szolidaritás erősebb a félelemnél – hangsúlyozta Salil Shetty.

A főtitkár egyetértett azzal, hogy az Orbán Viktor által felvetett problémák egy része valós és fontos róluk beszélni. Nem helyes, hogy egy magyar dolgozó ugyanazért a munkáért kevesebbet pénzt kap, mint egy nyugat-európai, nem helyes, hogy egyes multinacionális vállalatok kizsákmányoló politikát folytatnak vagy a valódi döntések kihulltak az emberek kezéből. Csakhogy ezekre a problémákra nem az a válasz, hogy szembefordítjuk egymással az embereket és másokat hibáztatunk. A kormánynak a valódi problémákkal kellene foglalkoznia, például azzal, hogy csökkentse az országban az egyenlőtlenségeket, egészségügyi ellátást és megfelelő oktatást biztosítson, valóban leszámoljon a korrupcióval.

Minden politikának az emberi méltóságot kell a középpontba helyeznie, ez pedig ugyanúgy megilleti a dolgozó magyar nőt, mint a szíriai menekültet – szögezte le Salil Shetty. Egy biztos, az orbáni gyűlöletpolitikától senkinek nem lett jobb az élete, sőt – zárta beszédét az Ammesty International globális vezetője.

Salil Shetty 2010-ben lett a világ legnagyobb emberi jogi mozgalmának vezetője; 2003–10 között az ENSZ Millenniumi Célkitűzéseiben foglaltak megvalósítását célzó kampányát irányította, még előtte pedig egy fejlesztéssel foglalkozó civil szervezet, az ActionAid ügyvezető igazgatója volt. Felsőfokú tanumányait az ahmadábádi Indian Institute of Managamentben és a London School of Economicsban végezte.