Az újságíró archívumából – egypetéjű hármasikrek

Bevallom, nem emlékszem már, hogy melyik magyar képes hetilap számára írtam (mert csupán a kézirat eredetijére bukkantam egy régi, számítógépes hajlékonylemezen, diszken) két évtizeddel ezelőtt egy akkori világszenzációról: egypetéjű hármasikrek születtek 2001 júniusában a németországi Königswinterben, azaz pontosan a bonn-venusbergi klinikán. Az egykori babák már 21 évesek is elmúltak, és bár kutatgattam az interneten, nem leltem friss nyomukra, pusztán annyit tudhattam meg, hogy évtizeddel ezelőtt súlyosan megbetegedett édesanyjukért izgultak, ám szerencsére fölépült… (A nyitó képen: Philipp, Niklas és Dustin úgy hasonlít egymásra, mint három tojás. Legföljebb édesanyjuk tudja őket megkülönböztetni…

Előfordulási arány: minden 200 milliomodik szülés esetén

«Bár éppen három hónappal ezelőtt születtek, a sajtó csak most kezdi fölfedezni a königswinteri hármas ikreket. Nem lennének ők különö­sebben érdekesek, hiszen százával látják meg a napvilágot négyes, sőt ötös ikrek is. Csakhogy ez a három német baba – Niklas, Philipp és Dustin – annyira egyforma, mintha egymásról másolták volna őket.

Egypetéjűek, mindhárom fiú, és nagy valószínűséggel az édesanyjuk, Marina Dill (34) sem tudja őket még nagyon sokáig megkülönböztetni. (Feltéve, ha névadáskor meg nem jelölték a babákat…) Egy orvos szerint a manapság oly’ divatos klónozást ez esetben a természet végezte el. Egypetéjű hármas ikrek előfor­dulása ugyanis egy a 200 millióhoz!

A fiúhármas június 6-án született a bonn-venusbergi klinikán. A sokat tapasztalt orvosok és bábák is csak a szájukat tátották a trió láttán: ennyire egyforma három gyermek ugyanis ritkább a fe­hér hollónál. Biológiai szenzáció: egypetéjű hármas iker.

„Amikor végre terhes lettem, egyetlen baba kihordásában reménykedtünk férjemmel, Mike-kal együtt; álmomban sem gon­doltam volna, hogy ekkora öröm ér majd bennünket“ – emlékezik Marina a kezdetekre. Bár sokáig nélkülözték a gyermekáldást, hormonkezelésre, mesterséges megtermékenyítésre egyikük sem gondolt. „Kezdettől kislányt szerettünk volna – mondja a foglalko­zását tekintve fogorvosi asszisztens –, és most itt ez a három, pompás kis vasgyúró. Sok munkát adnak, de kimondhatatlan az örömünk.”

„Kis híján az orvosom nyakába ugrottam, amikor közölte, hogy végre teherbe estem.“ Büszkén rohant haza 33 éves férjéhez az ultrahang-felvétellel, amelyen EGY magzat körképe látszott. Az újdonsült leendő apa, foglalkozása lakatos, percekig könnybe lá­badt szemmel csókolgatta asszonykáját.

Marina jó egy héttel később újra fölkereste nőgyógyászát; rutinvizsgálat céljából. A doki is meglepődött: KÉT BABA van a pociban! A műszer által készített képen megjelent a második gyermek képe is. A kismama szorongva közölte Mike-kal: ketten vannak. És nem a várt kislány. Az apa még boldogabb lett, és el­kezdték tervezgetni, miként rendezik be fészküket négyük szá­mára.

Két héttel később újabb vizsgálat következett. Az orvos hosszasan fürkészte a képernyőt, kisfiúsan elpirult, elsápadt, majd férfiasan bevallotta: HÁRMAN VANNAK a legénykék! Marina jó ideig meg sem tudott szólalni. Azon morfondírozott, hogyan mondja meg a férjének. Mike azonban egyetlen mondattal lezárta az ügyet: „Drágám, most válts orvost, mert ha ez így megy tovább, minden rendelés végén fölfedez egy újabb babát…”

Orvost persze nem váltott, mi több, a kismama és magzatai védelmében szigorú fekvést írtak elő neki a klinikán, gyógyszert is kapott, nehogy idő előtt kezdődjék el a szülés. „Ahogy teltek a na­pok és nőtt a három élet bennem, erősödött az anyai érzés és szeretet is a szívemben az izgő-mozgó apróságok, A GYERMEKEIM iránt.“

Mike minden idejét az asszonyával, leendő gyermekei any­jával töltötte. „Olajjal kenegette feszülő, fájó hasamat, elterelte a figyelmemet az aggodalmaimról, így aztán együtt tervezgettük a jövőt, gyermekeink jövőjét. A férjem nélkül aligha boldogultam volna.“

A fogamzás utáni 33. héten, nagyon korán, de természetes úton szülte meg Marina a három, makkegészséges kisfiút. Először Niklas, aztán Dustin, végül Philipp bújt ki az anya testéből. Mike mindvégig a felesége mellett volt, kezét fogta, simogatta, töröl­gette a verejtékét, jelenlétével enyhítette a szülés fájdalmait: „So­hasem felejtem el ezt az együttlétet, szebb volt az első szerelem­nél…” – emlékezik könnybe lábadó szemmel a fiatal anya.

Sorfalat álltak a szomszédok, barátok, amikor Marina haza­tért a három kis porontyával. Megéljenezték mind az ötüket. Az kezdődtek a kemény hétköznapok. Két és fél óránként ébresztik a srácok éjjelente is: követelik a drága anyai nedűt. Huszonhét pe­lenka fogy naponta! Rugdalózók sokasága, babaápolószerek garmada. Csak a legszükségesebb első beruházás – a gyermek­szobát nem számítva – 5500 márkába, mintegy 690 ezer forintba került a családnak. A betegbiztosító pénztár eddig egy fillérrel sem járult hozzá a nemzetközileg is rendkívüli gyermekáldás költségei­nek a csökkentéséhez.

„Elfelejtem az ilyen szürke, köznapi problémákat, amikor az ÉN TRIÓM boldog mosolyában gyönyörködhetek” – mondja Marina. Egyetlen problémája: „Szinte lehetetlen megkülönböztetni őket; de végül is túljártunk a természet eszén: más-más zoknit hú­zunk a lábukra.“

* * * * * * * * *

Az emberiséggel egyidős az ikerszülés. Erre emlékeztet már az Ikrek csillagkép is, meg a bibliai Jákob és Ézsaiás, vagy a mondabeli Romulus és Remus. Ám az is igaz, hogy a nő méhe eredendően egyetlen magzat kihordására teremtetett.

Így aztán az egyidejű többszörös terhesség akár biológiai „balesetnek” is fölfogható. A többpetéjű megtermékenyülés négy­szer gyakoribb az egypetéjű megtermékenyülésnél. A jó 80 milliós Németországban tavaly kis híján 12 ezer ikerszülést jegyeztek be. – A meglehetősen ritka egypetéjű ikerszülés a természet egyik nagy csodája. Az emlősök közül csak embernek lehetnek egype­téjű ikrei: egyetlen spermium egyetlen petesejtet termékenyít meg, majd bekövetkezik a csoda. A „normális” fejlődés helyett több részre osztódik az öröklődő sejt, és egyetlen magzatból kettő vagy több, teljesen azonos élet fejlődik tovább.

Az egypetéjű többes magzatok természetes klónok, emberi hasonmások. Az egypetéjűséget egyébként – ha kétséges – csak génelemzéssel lehet megállapítani.

Két évtized óta mindegyre növekszik az ikerszülések száma – a mesterséges megtermékenyítés, hormonkezelés következté­ben. A „természetes klónok” aránya is ekként emelkedik.

A königswinteri Dill család hármas ikrei biológiailag szenzá­ciószámba mennek. Dr. Lothar Busjahn, a berlini Max Delbrück Centrum ikerkutatója mindeddig nem is találkozott ilyen esettel. Már azért sem talán, mert például a tavalyelőtt Németországban lezajlott 771 ezer szülés 0,04 százalékának az „eredménye” volt hármas iker. Dill babák csak minden 200 milliomodik szüléskor jönnek világra.

A németországi egyéb „esélyekkel” összehasonlítva: a ha­lálos villámcsapás aránya egy a 70 millióhoz; kidőlt fától szörnyet  halni 1 a 37 millióhoz;  az álomautónak számító Bugatti Royalhoz jutni: 1 a 43,7 millióhoz. Az egypetéjű hármas ikrek még a lottó fő­nyereménynél is ritkábbak, miután a szövetségi köztársaságban a milliárdossá válás esélye 1 a 150 millióhoz.»