Az újságíró archívumából – Nick megrengette a magyar pénzvilágot

A legfantasztikusabb álmomban sem tudtam volna elképzelni, hogy az a zsenge-ifjú angol kolléga (*1966), akivel (1993-ban) az alább következő beszélgetést folytattam, néhány éven belül már az egeket ostromolja. Nick Denton (nyitó képünkön) az angliai Hampsteadben nőtt fel, a neves közgazdász, Geoffrey R. Denton és magyar (menekült) felesége (egykori diákja), Marika Márton fiaként. Pályafutását újságíróként kezdte a Financial Timesnál: a világ legjelesebb pénzügyi-gazdasági lapja küldte Budapestre. Társszerzője volt a Barings Bank összeomlásáról szóló „All That Glitters/Minden, ami csillog” című könyvnek. Hasonló ügyben beszéltem vele 1993. május 22-én a Mai Nap szerkesztőjeként, amikor Nick megrengette a magyar pénzvilágot… (A nyitó kép forrása: abcnews.go.com)

«…Ekként is fogalmazhatnánk, ha túlozni szeretnénk. Mindazonáltal meglehetős nyugtalanságot okozott 26 éves kollégánk, Nicholas Denton, a tekintélyes brit pénzügyi-gazdasági napilap, a Financial Times budapesti tudósítója.

– Tudom, illetlenség ilyet kérdezni újságírótól, de nem nyelhetem le a nyelvemet: honnan szerezte értesüléseit a Magyar Hitel Bank Rt. és az Országos Kereskedelmi és Hitel Bank Rt. állítólagos fizetésképtelenségéről? Egyáltalán: tudja-e bizonyítani a lapja csütörtöki kiadásában megjelent állításait?

– Megvannak a bizonyítékaim, méghozzá nem csupán az én kezemben, hanem itt, Budapesten még jó néhány bankszakember kezében is.

– A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap egyik friss dokumentumából, aide mémoire-jából kiolvashatók az állításaim. Az viszont hadd legyen az én titkom, hogy miként jutottam a papírokhoz.

– Csütörtöki tudósítását némelyek időzített bombának tekintik, nem csupán gazdasági, hanem politikai körökben is. Olyan hangok is hallatszanak, hogy ezzel megint be akartak fűteni a kormánynak…

– Az újságíró dolga a tényeket nyilvánosságra hozni, az igazságot megírni. A felelős és hiteles publikációt senki sem tekintheti időzített bombának. Ilyesmi sem lapomnak, sem nekem személy szerint nem szokásom, tiltja a meggyőződésem, az etikám. A közvéleményt viszont tájékoztatni kell. A közöltekért felelősséget vállalok.

– Nem gondolja, hogy éppen e tájékoztatás következtében akár pánikhangulat is kialakulhat? Máris vannak cégek, amelyek veszélyeztetve érzik a két hitelbanknál elhelyezett betétjeiket.

– A magyar és a külföldi pénzügyi életben nyílt titok, hogy a szóban forgó két banknak nehézségei vannak.  Csakhogy senki se feledje: mindkettő mögött a magyar állam áll, pánikra tehát semmi ok, az állam nem engedi csődbe jutni azokat, akikért szavatosságot vállal.

– Hadd jegyezzem meg viszont: cikkemmel segíteni is szerettem volna, a nemzetközi pénzvilág lelkiismeretét kívántam fölrázni. Egy sok tekintetben dinamikusan fejlődő kelet-európai ország – jelesül Magyarország – mindenképpen megérdemli, hogy segítsenek neki. Meggyőződésem, hogy e segítség nem fog elmaradni.

Nicholas Denton kolléga harmadik éve dolgozik Budapesten, és negyedrészt magyar származású.»

Nick Dentonról ma tudható, hogy kiemelkedően sikeres internetes vállalkozó, a Gawker Media blogkollektíva alapítója és tulajdonosa, valamint a New York-i székhelyű Gawker.com vezető szerkesztője; ő alapította 2002-ben a Gawker Media online publikációs hálózatot. De nem csak azt! Egyik kezdeményezője volt a First Tuesday közösségi oldalnak, és társalapítója a Moreover Technologies-nek. Denton ma kilenc weboldal tulajdonosa; a legnépszerűbb a Gizmodo – az életmóddal foglalkozó weboldal, amelynek középpontjában a kütyük és a szórakoztató elektronika áll. A Gizmodo havonta közel hatmillió látogatót vonz.

És ami egyáltalán nem lényegtelen: Nick barátunk a Sunday Times Rich Listnek már a 2007. évi listáján az 502. helyen szerepelt, becsült vagyona akkor 140 millió font volt. Denton ma New Yorkban él.

“Az újságíró archívumából” rovatunkban megjelenő írások az Arcanum Adatbázis Kiadó Digitális Tudománytárának gyűjteményében őrzött cikkek felhasználásával készülnek. Köszönet illeti érte az Arcanum ADT-t.)