Maszkok és baszkok

(Alicantei tudósítás) Nagy port kavart a madridi kormány és a baszk Bildu közötti megállapodás Spanyolország politikai életében. Még a kormánytagok sem tudtak az egyezségről, melyben vállalták a Rajoy-kabinet 2012-i munkaügyi reformjának eltörlését, még nagyobb veszélynek kitéve az ország gazdaságát. Közben Valencián kívül minden autonóm közösség kérvényezte továbblépését a karanténfeloldás következő szakaszába. (Fotó: El Progreso)

Vihar a spanyol politikai életben: lepaktált a kormány a baszkokkal, hogy megszerezze a többséget a szükségállapot meghosszabbításához. Nagy port kavart a szerződés aláírása, ugyanis még a kormánytagok többsége sem tudott róla, csak a szerdai kongresszusi szavazás után hozták nyilvánosságra. A Bildu nevű párt 11 tartózkodásának köszönhetően sikerült megszavazni a riasztási állapot 15 napos meghosszabbítását, ami így június 7-ig érvényben marad Spanyolországban. A kormánypárt attól tartott: a Bildu nélkül nem viszik át a kongresszuson a beadványt.

Pablo Echenique, a Podemos szóvivője, Adriana Lastra, a szocialisták szóvivője, Enrique Santiago a Podemos és Mertxe Aizpurua a Bildu képviselője (Fotó: EuropaPress)

Több párt élesen bírálja az ország vezetését a paktum miatt, melyben azt vállalta, hogy teljesen eltörli a Rajoy-kormány által megszavazott, munkaügyi reformokról szóló 2012-i törvényt. Ebben egyebek között megengedte a vállalatoknak, hogy csökkentsék a munkavállalók bérét avégett, hogy ne kelljen őket elbocsátani. Továbbá módosíthatnak a munkabeosztáson, munkanapokon abban az esetben, ha a gazdasági körülményeik alátámasztják a lépések szükségességét.

Ez tette lehetővé a közigazgatásban és az állami vállalatoknál a kollektív elbocsátásokat, mindemellett megkönnyítette az ERTE-kel, vagyis az Ideiglenes Foglalkoztatási Szabályzattal kapcsolatos ügyintézéseket. Az ERTE lehetőségével jelenleg is rengeteg vállalkozó él a koronavírus-járvány miatt avégett, hogy megőrizze a munkahelyeket.

Mariano Rajoy, Spanyolország előző miniszterelnöke. (Kép: El Mundo)

A kormány most finomítani próbálja a Bilduval kötött egyezséget azt állítva, hogy csak részleges törlésbe egyezett bele. A félreértések a kormányon belül is feszültséget okoznak, Nadia Calviño harmadik elnökhelyettes azt mondta: nem tudott a paktumról, de pozíciójából fakadóan igyekszik megfékezni a benne foglaltak teljesítését. Pablo Iglesias második elnökhelyettes szerint viszont az aláírás kötelez, ráadásul nem részleges, hanem teljes törlést írt alá a szerződésben. A pártok és szakértők is úgy vélik, hogy a 2012-i munkaügyi reform eltörlése súlyos gazdasági következményeket vonhat maga után.

Balra: Pablo Iglesias; jobbra: Nadia Calviño. (Fotó: Economia Digital)

A kötelező maszkviseléssel már nem volt ennyi probléma. A rendőrség tapasztalata szerint az emberek országszerte igyekeztek megtartani az előírást és közterületen, valamint zárt térben is feltették az egészségügyi védőeszközöket. Sok szülő még a hat évesnél fiatalabb gyermekére is ráadta a maszkot elővigyázatosságból. Több sportoló, köztük futók és a természetben jógázók arról számoltak be, hogy fárasztó nekik szájmaszkot viselni mozgás közben, ezért bár magukkal viszik, leginkább az edzések után használják. Komoly fizikai igénybevételű sportoknál nem is kötelező felvenni őket; mentesülnek továbbá a légzési nehézségekkel, mentális problémákkal és fogyatékossággal élők is. Aki nem tartja meg a szabályt az 600-tól 30 ezer euróig (!) terjedő bírsággal számolhat.

Közben Valencia kivételével minden autonóm közösség kérte továbblépését a karanténfeloldás következő fázisába. Valencia vezetője, Ximo Puig elővigyázatossági okokból az 1-es fázisban tartja három provinciáját, Castellónt, Valenciát és Alicantét, így ezeken a helyeken nem lesznek újabb enyhítések május 25-től. Andalúzia az összes provinciáját átkérte a 2-es fázisba, ám az egészségügyi minisztérium már most jelezte, hogy Málaganak és Granadának meg kell várnia a 2 hetet, így a jövő héten biztosan nem léphetnek át a 2-es szakaszba.

Quim Torra katalán elnök ezúttal kérvényezte Barcelona és környéke beengedését az 1-es zónába, tette ugyanúgy Castilla és León, valamint természetesen Madrid is, melynek vezetése bejelentette, hogy fel fogják jelenteni az egészségügyi minisztériumot a legfelső bíróságnál azért, mert hetek óta nem engedik be őket a karanténfeloldás 1. szakaszába. Észak-Spanyolország és Murcia a jövő hetet már várhatóan a 2-es fázisban kezdheti meg.

Fotó: 20 minutos

Az elmúlt 24 órában 344 koronavírussal fertőzött embert regisztráltak az egészségügyi intézmények és 48 ember vesztette életét a betegség miatt, azonban az adatok nem teljesek, ugyanis Katalónia technikai problémák miatt nem adta le az összesítést az egészségügyi minisztériumnak.