EU-stratégia bolygónk megmentésére

Az Európai Bizottság többszöri késlekedés után a tegnap kiadta a régóta várt „biodiverzitás” és a „termőföldtől az asztalig” stratégiát. E dokumentumok az EU természeti sokféleséggel és élelmiszer-termeléssel kapcsolatos szakpolitikájának fő irányait határozzák meg a következő évtizedre, és kulcsfontosságú elemei az európai zöldmegállapodásnak. A COVID-19 világjárvány idején elfogadott stratégiák központi szerepet fognak játszani az EU gazdaságának válság utáni helyreállítási tervében is. (A nyitó kép forrása: ovb_online.de)

A „termőföldtől az asztalig” és a „biodiverzitás” stratégiák egyidejű megjelenése önmagában is figyelemre méltó, mivel az iparszerű mezőgazdaság és halászat a legnagyobb hajtóereje a természeti sokféleség csökkenésének. A két stratégia egyidejű megjelentetésével az EU lándzsát tör a környezeti szempontból fenntartható élelmiszer-termelés és a természeti sokféleség csökkenésének megállítása mellett. A stratégiák azt is jelzik, hogy a Bizottság a COVID-19 világjárvány kulcsfontosságú tanulságait is levonta: az egészséges bolygó az egészséges emberi társadalom előfeltétele, a tudományos eredményeknek kell megalapoznia a politikai döntéseket, és addig kell fellépni egy krízissel szemben, amíg van esélyünk hatékonyan cselekedni.

A Bizottság radikális lépést tett a két stratégia elfogadásával, és olyan célokat fogalmazott meg, amelyek valóban javíthatják a természet állapotát Európában:

# 30%-ra növelni kell a szárazföldi és tengeri védett természeti területek kiterjedését. E területek egyharmadát kiemelten kell védeni, úgy, hogy ott ne történjék semmilyen emberi beavatkozás.

# A növényvédő szerek használatát felére kell csökkenteni mind összmennyiség, mind hatóanyag-tartalom szempontjából.

# A mezőgazdasági területek 10%-án vissza kell állítani a természetes élőhelyeket, a természeti sokféleség megőrzése végett, pl. füves mezsgyék, bokorsávok és méhlegelő-kultúrák telepítésével.

# Kötelező az élőhely-helyreállítási célok bevezetése a legfontosabb ökoszisztémák, például a lápok, vizes élőhelyek, erdők és a tengeri ökoszisztémák helyreállítása céljából. Ezek az élőhelyek mind létfontosságúak a természeti sokféleség megőrzése, az éghajlatváltozás lassítása és az ahhoz való alkalmazkodás okán.

# Csökkenteni kell a biomassza energiatermelési célú égetését.

Ezekkel a stratégiákkal valóban az EU lehet a klímaválság és a biodiverzitás csökkenés elleni küzdelem vezetője. Átfogó, világméretű változás nélkül egymillió fajt fenyeget a kihalás veszélye, és ha a Föld felmelegedése meghaladja az 1,5°C-t, veszélybe sodródik az emberiség léte.

Anélkül, hogy a javaslatot mind a 27 tagállam jóváhagyná és végre is hajtaná, keveset fogunk elérni.

Ariel Brunner (BirdLife Europe) elmondta:Az Európai Bizottság olyan javaslatot tett közzé, amelynek elfogadása és megvalósítása elkerülhetetlen a Föld megőrzése szempontjából. A Bizottság ezzel is megerősítette: meghallgatja a tudomány képviselőit, és a környezeti válság elkerüléséért cselekszik. Most a tagállamokon a sor: a valódi változás elérése végett a nemzetek vezetőinek támogatniuk kell ezeket a javaslatokat, és ki kell vezetniük a társadalmat a jelenlegi klíma- és biodiverzitás-krízisből, ami a fennmaradásunkat fenyegeti.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) ügyvezető igazgatója, Halmos Gergő szerint okunk van az elégedettségre a most megjelent két stratégia kapcsán, hiszen a Bizottság által javasoltak végre leképezik azt, amiért hosszú évek óta küzdünk. Olyan természetvédelmi célokat állítanak fel, mint a növényvédő szerek használatának felére csökkentése, a mezőgazdasági ökológiai hálózat helyreállítása, a szárazföldi és a tengeri élőhelyek harmadának természetvédelmi oltalma. Az MME által gyűjtött, a hazai madárállomány állapotát mutató adatokra alapozva évek óta kongatjuk mi is a vészharangot. Sajnos az európai helyzethez hasonlóan hazánkban is a mezőgazdasági területek természetes élővilágát veszítjük el a legvészesebb ütemben,és bár az élővilág fogyatkozásának okai összetettek, biztos, hogy negatív tendenciákért nagymértékben felelős az agrárterületek egyre intenzívebb hasznosítása. A stratégiák tagállami jóváhagyása alapvető társadalmi érdek és a jövő generáció túlélésének záloga. Hiszünk abban, hogy a hazai döntéshozók mihamarabb kiállnak a természeti sokféleség további pusztulásának megállítása mellett és elfogadják a Bizottság javaslatait.

További részletek: http://www.mme.hu/javaslat-bolygo-megmentesere

Az EU Biodiverzitás Statégia (EU Biodiversity Strategy for 2030 – Bringing nature back into our lives) itt érhető el: https://ec.europa.eu/info/files/communication-eu-biodiversity-strategy-2030-bringing-nature-back-our-lives_en

Az EU Termőföldtől az Asztalig Stratégia (A Farm to Fork Strategy for a fair, healthy and environmentally-friendly food system) itt érhető el: https://ec.europa.eu/info/files/communication-farm-fork-strategy-fair-healthy-and-environmentally-friendly-food-system_en