Bécs hidrogénben gondolkodik

Csatlakozik a Tiszta Hidrogén Európai Szövetségéhez a Bécsi Közművek, a Wiener Stadtwerke. A cél a bécsi hidrogénstratégia kidolgozása és az energiahordozó lehető legszélesebb körű felhasználása.  (A nyitó kép forrása: Filmspektakel.)

Az Európai Unió egyik célja a klímasemleges gazdaság létrehozása, ami csak az energiarendszer átalakításával működhet. Ennek egyik fontos eleme a hidrogénstratégia, ezen belül is az idén júliusban alakult Tiszta Hidrogén Európai Szövetség, ami az ipari szereplőket, a nemzeti és helyi hatóságokat, civil szervezeteket és más érdekelt feleket fogja össze. A szövetség célja a tiszta és versenyképes európai hidrogénipar, valamint az energiahordozó minél nagyobb arányú felhasználása 2030-ig.

A szövetséghez most csatlakozott a Wiener Stadtwerke, a Bécsi Közművek, ami már egy ideje aktívan dolgozik a klímaválság leküzdésén. Peter Weinelt főigazgató-helyettes szerint a csatlakozás számukra logikus lépés volt, hiszen így a tapasztalatcsere is hatékonyabb a résztvevőkkel. A Wiener Stadtwerke az idén nyáron – kísérletképpen – egy hidrogénhajtású busszal hívta fel magára a figyelmet. A hidrogént ehhez a bécsi energiaszolgáltató, a Wien Energie adta, a töltőállomást pedig a Wiener Netze áramszolgáltató bocsátotta a jármű üzemeltetőjének a rendelkezésére, a buszt pedig a Bécsi Közlekedési Vállalat, a Wiener Linien üzemeltette; mindhárom vállalat a Wiener Stadtwerkéhez tartozik.

A Bécsi Közművek jelenleg a bécsi hidrogénstratégia kidolgozásán fáradozik. Munkatársai szeretnének változást elérni az energiaiparban, és a hidrogént lehetőleg minél gyorsabban ott használni, ahol ez ma lehetséges. Rövidesen a közösségi közlekedésben, később, például, a fűtésben és a szállításban is. Négy éven belül tíz, hidrogénhajtású buszt szeretnének forgalomba állítani.

A hidrogén nagy előnye, hogy sokrétűen felhasználható, elégetése közben pedig jóformán csak víz keletkezik, így légszennyező hatása sincs.