Bécsben is kevés az oltóanyag – szúrás csak előjegyzésre

Szeptember 19-én kezdik el beadni a majomhimlő elleni védőoltásokat az osztrák fővárosban. Mivel nagyon kevés oltóanyag áll rendelkezésre, kizárólag előjegyzés alapján lehet hozzájutni a vakcinához, és elsőre így sem jut majd mindenkinek. (Már előjegyezhető a majomhimlő elleni oltás Bécsben © PID / David Bohmann)

Elkezdődött az előjegyzés a majomhimlő elleni oltásra Bécsben, az első oltásokat szeptember 19-től adják be. A vakcinához ezúttal csak előzetes regisztráció alapján lehet hozzájutni, mivel nincs mindenki számára elegendő oltóanyag. Igaz, nem is tervezik a lakosság átoltását. Az első oltási időpontok szeptember 14-től foglalhatók, erre azoknak lesz lehetősége, akik előjegyzésbe vetették magukat. Erre egyébként online vagy telefonon van lehetősége a bécsieknek. Ők szeptember 14-én emlékeztető e-mailt vagy sms-t kapnak, hogy foglalhatnak időpontot oltásra.

Az osztrák tartományok összesen 2340 adag majomhimlő elleni oltást kapnak, ennek valamivel több mint az ötöde a bécsieké. Az osztrák egészségügyi minisztérium rendelete alapján az oltás harmada használható föl megelőző immunizációra. Mivel az oltásokat bőr alá adják, így a rendelkezésre álló oltóanyag Bécsben összesen 400 ember oltására elegendő. A harmadik generációs vakcinát, amit az EU-ban Imvanex néven forgalmaznak, kizárólag 18 év felettiek kaphatják meg, és egyaránt hatásos a himlő és a majomhimlő ellen. A védettség kialakulásához két oltás szükséges, de aki évtizedekkel ezelőtt kapott már második generációs himlő elleni védőoltást, annak egy adag is elég belőle.

A szakértői testület ajánlása alapján Ausztriában első körben azok kaphatnak majomhimlő elleni védőoltást, akik munkájuk miatt fokozottan kitettek a vírusnak. Ilyenek a laborok munkatársai, fertőzöttekkel foglalkozó egészségügyi dolgozók, veszélyeztetett személyek, illetve a fertőzöttek közvetlen környezetében élők, akiket azért oltanak be, hogy megakadályozzák a fertőzés esetleges továbbterjedését.   

A majomhimlő elleni védőoltások kapcsán Peter Hacker, Bécs egészségügyért felelős városi tanácsnoka elmondta: nagy fájdalom a számára, hogy a korlátozott mennyiségben rendelkezésre álló oltóanyag miatt most nem tudnak minden érdeklődő számára vakcinát adni, az előjegyzés segítségével azonban közvetlenül és azonnal értesítenek mindenkit, amint rendelkezésre áll további oltóanyag.