Az Unió helyzete, 2022 – Von der Leyen elnök beszéde

Az Ursula von der Leyen vezette Bizottság 2019 decemberében új és ambiciózus célokat jelölt ki azért, hogy az Európai Unió zöldebbé, digitálisabbá és méltányosabbá váljon. A Bizottság e törekvést szem előtt tartva fontos eredményeket ért el mind a hat fő cél megvalósításában, és eközben két kiemelkedően súlyos válságot kezelt – a koronavírus-járványt és Oroszország Ukrajna elleni indokolatlan és igazolhatatlan háborúját.

Szeptember 14-én tehát Von der Leyen elnök beszédet mond az Európai Unió helyzetéről. Az Európai Parlamentben elhangzó évértékelőben (angolul State of the Union, vagy rövidítve #SOTEU) Ursula von der Leyen felidézi az elmúlt év kihívásait és eredményeit, és megosztja a következő évre vonatkozó jövőképét. Ezután az Európai Parlament képviselői megvitatják az elhangzottakat és az előttünk álló év főbb feladatait, valamint megvizsgálják azt is, hogyan kezeli az európaiak számára fontos problémákat a Bizottság. A beszéd előzetesen itt olvasható, tessék kattintani!

SOTEU, avagy Merre tart az Európai Unió? címmel Balázs Péter közgazdász, diplomata, a Közép-európai Egyetem (CEU) Nemzetközi Tanulmányok és Európai Tanulmányok tanszékének egyetemi tanára, volt európai uniós biztos (2004), Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter, volt európai uniós biztos (2014-2019) és Inotai Edit újságíró, az Euroatlanti Integrációs és Demokrácia Központ (CEID) főmunkatársa beszélget az Európa Pontban (Budapest, II., Lövőház u. 35.). Az eszmecsere online is követhető az Európa Pont, valamint az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének Facebook-oldalán, valamint az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete YouTube csatornáján szeptember 15-én 18 órától. 

A rendezvény ingyenes, előzetes regisztráció nélkül látogatható. (Az Európa Pont házigazdái javasolják maszk viselését.)