Beethoven 250: heti 5 perc komolyan

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző életművéből nyújt ízelítőt a Müpa. A #Beethoven250Challenge során a nézők húsz, egyenként ötperces epizódból álló videósorozat segítségével ismerkedhetnek meg közelebbről a komponista alkotásaival.

A nézőknek ily módon lehetőségük nyílik kötetlen keretek között megtapasztalni, hogy a klasszikus zene valóban mindenkihez szól, egyúttal felkészülhetnek a Müpa őszi, Beethovent ünneplő programjaira is.

Akad, akinek már gyermekkorától az élete része, másoknak kevésbé ismerős terep a komolyzene világa; nekik is szól a Müpa vadonatúj videósorozata, amely nem kisebb feladatra vállalkozik, mint hogy Beethoven kivételes művei révén hétről-hétre közelebb hozza a közönséghez a klasszikus dallamokat. Az intézmény a páratlan kincseket rejtő archívumából válogatott koncert-felvételekkel, világhírű karmesterek tolmácsolásában, elismert hangszeres szólisták játékán keresztül vezeti be az érdeklődőket ebbe a varázslatos univerzumba.

Az első részben a csellóra és zongorára írt g-moll szonáta hallható Várdai István és Frankl Péter előadásában, a későbbiekben pedig egyebek mellett az A-dúr vonósnégyesről, a „Holdfény”-szonátáról és a c-moll, avagy „Sors”-szimfóniáról tudhatnak meg többet.

A karmesterek és előadó-művészek közül a többi között Kocsis Zoltánnal, Vásáry Tamással, Baráti Kristóffal, Hollerung Gáborral, Giovanni Antoninivel, Gyenyisz Macujevvel, Maxim Vengerovval, Shai Wosnerrel, Kobajasi Kenicsiróval és Pinchas Zukermannal találkozhatnak egy-egy felvétel alkalmából.

A közönség a zene élvezetén túl minden részből izgalmas érdekességeket tudhat meg nemcsak az elhangzó zeneművekről, de az előadó művészekről is. A #Beethoven250Challenge-hez bárki csatlakozhat, aki pár hét leforgása alatt, szórakoztató formában szeretne átfogó képet kapni a zeneszerző életéről és munkásságáról, hogy aztán a sorozat végén e tudással felvértezve élvezhesse majd az ősszel a Müpa Beethovent ünneplő programjait, a többi között egy nagyszabású szimfóniamaratont vagy egy zongoraszonáta-hétvégét.

Az epizódok nagyszerű alkalmat teremtenek arra is, hogy a Müpa egyre bővülő online közösségének tagjai találkozzanak egymással a virtuális térben, eszmét cseréljenek, és megosszák egymással az élményeiket éppen úgy, ahogyan azt a Müpa Home közvetítései kapcsán a múlt hetekben tették.

Az online kommunikációt színesítendő a Müpa egyedi gif-csomaggal is készült a követőinek, és mindenkit arra biztat, hogy bátran használja azt a közösségimédia-felületeken. A humoros gif-ek segítségével a nézők kinyilváníthatják tetszésüket, gratulálhatnak a művészeknek, és felidézhetnek jellegzetes nézőtéri mozzanatokat.