Szürkehályog műtét: ingyen is segít a szemészeti központ

A járvány alatt meghosszabbodott kórházi várólisták miatt hónapokba is telhet, mire műtétre hívják a szürkehályoggal diagnosztizált pácienseket. A Saint James Szemészeti Központ – miként a lapunkhoz eljuttatott közleményből kiderül – a rendkívüli körülmények között is mindent megtesz azért, hogy a betegek gyorsan visszakaphassák a látásukat.

A szürkehályog (cataracta) olyan szembetegség, amelynek következtében a szemlencse fokozatosan veszít átlátszóságából, majd elszürkül, és nem engedi a fényt eljutni a recehártyáig, a szem fényérzékeny rétegéig. Mivel a látóélesség fokozatosan romlik és nem jár fájdalommal, a legtöbbször nem derül ki idejében, hogy a tünetek hátterében a szürkehályog áll. Pedig fontos lenne a rendszeres szűrés és a szemlencse cseréje, mert a folyamat vége vakság is lehet. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint világméretekben a szürkehályog a vakság fő oka.

A hazai statisztikákból az derül ki, hogy az időskori vakság vezető okai nálunk inkább a szemfenéki meszesedés, a zöldhályog és a diabétesz, de ha kellő figyelmet fordítanánk a 15–20 perces műtéttel orvosolható szürkehályogra, akkor a szakemberek szerint akár felére is csökkenthető lenne Magyarországon azoknak a száma (kb. 6000/év), akik teljesen elvesztik a látásukat.

Ma még nincs olyan gyógyszer, szemcsepp, szemüveg vagy szemtorna, amivel a szürkehályog megállítható vagy visszafordítható lenne. Ez az elváltozás csak műtéttel gyógyítható” – mondja dr. Perényi Kristóf, a Saint James Szemészeti Központ klinikaigazgató főorvosa. A beavatkozás lényege, hogy a saját szemlencsét egy olyan műlencsével helyettesítik, amellyel távolra/közelre is jól lehet látni. Ha a probléma mindkét szemet érinti, akkor ugyanazon a napon megoperálhatók, vagyis nem kell heteket várni a második szem műtétjére. A látóélesség pedig azonnal javul.

A rövid beavatkozás és a gyors látásjavulás ígérete azonban csak beteljesületlen ígéret marad sokaknak, mert a várólisták az állami egészségügyi ellátórendszerben már nagyon hosszúara nyúltak az utóbbi egy évben. A megoldás magán-egészségügyi szolgáltatás lehet, de azt – mivel drága – nem sokan engedhetik meg maguknak.

A Saint James Szemészeti Központ ezért június végéig hetente egy-egy páciensének elengedi a műtét árát, és a kezelés díjából (a műlencse típusától függően) 40–100 000 Ft-ot elenged.