Bejgli: vörösboros, tökmagos, kávés

Most már nemcsak az ünnepi szaloncukrok ízválasztéka bővült, de bejgliből, ebből a magyarrá vált (idegen eredete a nevéből is kiderül), szinte kötelezően karácsonyra készített süteményből is kedvünk szerint váltogathatunk. Legalábbis ez derült ki a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete versenyén, amelyet az idén először, hagyományteremtő céllal hirdettek meg.

A megmérettetésnek az volt a célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre, és népszerűsítse a kisipari bejglit a kiváló minőséget kereső fogyasztók körében. Hagyományos diós, hagyományos mákos és ínyenc kategóriában lehetett nevezni. Ez utóbbiak között indulhattak a vegyes töltelékű, különleges változatok is.

A három kategóriában összesen 56 bejglit kóstolt és értékelt a neves szakmai zsűri. (Elképesztő teljesítmény, még ha csak a falatka felét kellett is kóstolnia!) Az ínyenc kategóriában egy sor különleges ízkombinációval neveztek az ötletes szakemberek: kedvelt volt a pisztácia, a tökmag, a kávé, és előfordult a sütőtök, a gyömbér meg vörösbor is a felhasznált alapanyagok között.

Íme a legjobbak: a hagyományos diós kategóriában aranyérmes lett, egyben „az év diós bejglije” díj nyertese Karl Zsolt – Karl Cukrászda, Dunaharaszti. Aranyérmes: „az év mákos bejglije” díj nyertese: Pass Szilvia – Aranyalma Cukrászda, Székesfehérvár.

Aranyérmes lett és megkapta „az lv ínyenc bejglije” díjat az «Angyali beۚjgli», Urbán Ildikó alkotása; az Ildikó Cukrászda Szarvason működik.

Mitől angyali? Hagyományos pozsonyi tésztával készült és a töltelékénél egy mára kicsit háttérbe szorult alapanyaghoz, a zöld dióhoz Urbán Ildikó. A Cukrász Ipartestület közleményében olvasható: a zöld dióra, mint amolyan hungarikum-számba menő különlegességre az utóbbi időben kevesebb figyelmet fordított a szakma, holott évszázadokon keresztül fontos szerepet töltött be a magyar cukrászatban. A zöld dió figyelemreméltó C-vitamin- és vastartalmú, a népi gyógyászat szerint máj-, gyomor- és vértisztító, gyomorerősítő, fertőtlenítő hatású, valamint jó hatással van vérszegénység, levertség esetén.

Nagy sikert aratott még a vörösboros-aszaltszilvás bejgli – almacukorral. Ez Kádár Ferenc nevéhez köthető, aki a tiszanánai Temesvári & Kádár Cukrászatot és Pékséget, képviselte. Hasonló érdemet szerzett a csemege mákos-meggyes, amely a dunaharaszti Karl Cukrászda dicsőségét növeli.

Az ipartestület az évek óta nagy sikerrel megrendezett „az év tortája” és „az év fagylaltja” megmérettetések mintájára indította el a bejgliversenyt.