Belorusz atomveszély Litvániában

Riadót fújt a litván kormány a határa (és az uniós határ) közelében épült belorusz atomerőmű beüzemelése miatt.

Litvánia már három éve nemzetbiztonsági kockázattá nyilvánította a – a paksi bővítéshez hasonló konstrukcióban kivitelezett – orosz hitelből (10 milliárd dolláros), a Roszatom által, számos műszaki és építési szabályt figyelmen kívül hagyva épített atomerőművet.

A litván Nemzetbiztonsági Bizottság szerint a fehéroroszok külső politikai nyomásra akarják – engedélyek és hivatalos teszt híján – már pénteken (az elnökválasztás előtt) elindítani az osztroveci atomerőművet. Dainius Gaizauskas állítja, „a Roszatom, gyakorlatilag Oroszország erőteljes befolyásának nem tudnak ellenállni a beloruszok”.

A litván fővárostól, Vilniustól 50 kilométerre épülő fehérorosz atomerőműről már 2014-ben készült egy elmarasztaló ENSZ jelentés. Ráadásul 2017-ben, beemelés közben leejtették a gigantikus reaktortartályt is.

2018-ban a fehérorosz fél elzárkózott attól a brüsszeli javaslattól, hogy végezzenek uniós szabványoknak megfelelő teszteket a létesítményben.

Az osztroveci atomerőmű 100 kilométeres körzetén belül közel egymillió litván él, akiket jódtablettákkal láttak el a hatóságok.