Benedek Tibor – Recco (Olaszország)

Emléktáblát avattak a liguriai Reccóban a nyáron Benedek Tibor (1972–2020) háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó tiszteletére. Recco díszpolgára, Benedek Tibor 2001–04, valamint 2007–14 között játszott az olasz csapatban. Halálakor a Pro Recco uszodaépülete falára felírták a sportoló szívbe zárt nevét a csapat színeivel. (A képek forrása: MTI Foto)

Az emléktábla leleplezésének pillanata.

A Genovától húsz kilométerre fekvő tengerparti kisvárosban 1913-ban alapított Pro Recco klub az olasz vízilabdasport uralkodó csapataként ismert, amely az idén a Ferencvárostól hódította vissza a Bajnokok Ligájáért járó trófeát. A Pro Recco egykori és jelenlegi magyar játékosai jóformán családtagnak számítanak a városban, fényképeik a helyi éttermek falait díszítik. (Néhány ottani utcát sportolókról neveztek el.)
    
A város kultúrtermében a magyar és olasz himnusszal kezdődött megemlékezésen a többi között Carlo Gandalfo polgármester, magyar és olasz sportvezetők és vízilabdázók, továbbá Benedek Tibor özvegye, Epres Panni is felszólalt. A megemlékezés után emléktáblát avattak, amely a Pro Recco uszodájával szemközti sziklafalon kapott helyet, az onnan induló sétány lépcsősorát is az elhunyt magyar sportolóról nevezték el. A tábla felirata kiemeli, hogy Benedek Tibor három olimpiai aranyérme mellett világ- és Európa-bajnok, valamint a Pro Recco és a magyar válogatott kapitánya volt. Az emléktáblát az ünnepélyes aktus előtt olasz és magyar zászló fedte.

A táblát Recco polgármestere és a sportember özvegye leplezte le, a városvezető azt hangsúlyozta, hogy Benedek Tibor nemcsak játékosként, hanem emberként is beírta magát az észak-itáliai település lakóinak szívébe.

A súlyos szívbetegség következtében tavaly nyáron elhunyt Benedek Tibor háromszoros olimpiai aranyérmes, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, a magyar férfiválogatott szövetségi kapitánya volt. Négyszer (1992, 1993, 1994, 2002) választották meg „Az év legjobb magyar vízilabdázójának”; 2000-ben beszavazták az évszázad magyar vízilabda-válogatottjába. 2013-ban ő lett az esztendő legjobb magyar szövetségi kapitánya. Egyikeként a vízilabdázás tíz háromszoros olimpiai bajnokának, 2016-ban tenyérlenyomatát megörökítették a Magyar Sportcsillagok Falán.