Betilthatják a nemi felvilágosítást Lengyelországban

Ma szavaz a lengyel törvényhozás arról a javaslatról, amelynek alapján akár három évre börtönbe zárható az, aki nemi felvilágosító foglalkozást tart vagy népszerűsít 18 évesnél fiatalabbaknak.

„Ez egy veszélyesen elavult javaslat, amely nemcsak a félelmet és a tudatlanságot erősítené, de a fiatalokat is veszélybe sodorná. Dermesztő hatása nemcsak az osztálytermekben, hanem a tanárok, aktivisták és a szülők körében is érezhető lesz” – mondta Draginja Nadazdin, az Amnesty International Lengyelország igazgatója.

„A felvilágosítás létfontosságú abban, hogy a fiatalok megismerjék az olyan dolgokat, mint az egészséges párkapcsolat, a beleegyezés, a fogamzásgátlás és a nemi úton terjedő betegségek elleni védekezés. Lengyelországban, ahol az abortusz csak nagyon korlátozott körülmények között lehetséges, a nemi felvilágosítás kiemelten fontos. A törvényjavaslat nem mentes durva homofób felhangoktól sem, a homoszexualitás és a pedofília közé például egyenlőségjelet tesz. – A pártpolitikának nincs keresnivalója az iskolákban, ezért felszólítjuk a képviselőket, hogy utasítsák el a javaslatot.”

A vasárnapi parlamenti választásokat a Jog és Igazságosság nyerte meg, de elvesztette többségét a szenátusban.

Lengyelország ratifikálta az Isztambuli Egyezményt.

A javaslatot fél évig tartó durva homofób kormányzati kampány előzte meg, amely során az LMBTI embereket a pedofilokhoz hasonlították.

Ha elfogadják a törvényt, az az Amnesty Lengyelországnak a témában folytatott kampányát is érintheti.