Kormányközeli üzletemberek is érintettek a Pandora-botrányban

A valaha volt legtöbb pénzügyi papírt szivárogtatták ki nemzetközi oknyomozó újságírók. Az ügyben fontos vezetők, politikusok, milliárdosok érintettek, köztük Vlagyimir Putyin orosz elnök és Andrej Babiš cseh kormányfő. Magyar szálakat is találtak.

A nemzetközi oknyomozó újságírók által kiszivárogtatott iratok szerint az orosz elnöknek titkos vagyontárgyai vannak Monacóban, valamint azt is kiderítették, hogy a jövő héten választásokra készülő Andrej Babiš nem vallotta be, hogy egy offshore befektetési vállalat két villát vásárolt számára Dél-Franciaországban mintegy 14 millió euró értékben.

Egy másik európai politikusról, a ciprusi elnökről, Nikosz Anasztasziádészről pedig az derült ki, hogy egy általa alapított jogi vállalat egy orosz milliárdos értéktárgyait rejtette el hamis vállalattulajdonosok nevén.

Az iratokból az is kiderül, hogy a Rogán Antal jobbkezeként ismert magyar ügyvéd, Kertész Balázs is vett offshore-céget a Brit-Virgin-szigeteken. Rajta kívül több kormányközeli üzletember is érintett offshore-ügyletekben a kiszivárogtatott dokumentumok alapján, köztük Jászai Gellért, a 4iG informatikai vállalat vezetője, aki korábban Mészáros Lőrinc cégbirodalmának egyik legfontosabb irányítója volt, Nyerges Zsolt, az Orbán család régi ismerőse, valamint Horváth László, kormányközeli vállalkozó, tiszteletbeli kazah konzul.

Harmincöt jelenlegi és volt politikai vezető, 100 milliárdos, valamint több mint 300 tisztviselő érintett a botrányban. Az offshore-cégektől beszerzett dokumentumokat Pandora-papíroknak nevezték el.

A jordán királyról kiderítették, hogy titokban mintegy 80 millió eurót halmozott fel egyesült királyságbeli és amerikai ingatlanok révén.

A dokumentumok szerint az azerbajdzsáni elnök, Ilham Alijev családja közel 600 millió euró értékben vásárolt ingatlanokat az Egyesült Királyságban.

A papírok felkutatásában több mint 650 riporter vett részt az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciumának koordinációjával. Tizenkétmillió dokumentumot vizsgáltak meg 14 pénzügyi vállalatról olyan adóparadicsomokban, mint a Brit-Virgin-szigetek, Panama, Belize, Ciprus, az Egyesült Arab Emirátusok, Szingapúr és Svájc.

A Pandora-papírok felfedik, hogyan működik az árnyék-pénzügyi világ – írja a The Guardian– és ritka betekintést nyújt abba, hogyan működik a globális offshore-gazdaság, amely lehetővé teszi, hogy a világ leggazdagabb emberei elrejtsék vagyonukat, és egyáltalán ne fizessenek adót vagy csak nagyon keveset.

A dokumentumok szerint az azerbajdzsáni elnök, Ilham Alijev családja közel 600 millió euró értékben vásárolt ingatlanokat az Egyesült Királyságban.

A papírok felkutatásában több mint 650 riporter vett részt az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciumának koordinációjával. 12 millió dokumentumot vizsgáltak meg 14 pénzügyi vállalatról olyan adóparadicsomokban, mint a brit Virgin-szigetek, Panama, Belize, Ciprus, az Egyesült Arab Emirátusok, Szingapúr és Svájc.

A Pandora-papírok felfedik, hogyan működik egy árnyék-pénzügyi világ – írja a The Guardian- és ritka betekintést nyújt abba, hogyan működik a globális offshore-gazdaság, amely lehetővé teszi, hogy a világ leggazdagabb emberei elrejtsék vagyonukat, és egyáltalán ne fizessenek adót vagy csak nagyon keveset.