Blockchain és kiterjesztett valóság –haladnak a korral a bécsi múzeumok

Múzeumok digitalizációjának ösztönzésére hozott létre támogatási programot az osztrák főváros. A „Culture & Technology: Fokus Museum” programban négy kiállítóház tervét támogatják egyenként csaknem százezer euróval. Szabadulószoba, kiterjesztett valóság, blockchain (blokkláncelosztott adatbázis, amely egy folyamatosan növekvő, adatblokkokból álló lista nyilvántartását végzi, a hamisítást és módosítást kizáró módon) – a múzeumok mindent beleadnak, hogy haladjanak a korral. (A nyitó képen: A Schönbrunni Kastélyban a virtuális valóság segítségével keltik életre a monarchia mindennapjait © Filmfinity GmbH)

Culture & Technology: Fokus Museum címmel múzeumok számára dolgozott ki támogatási programot az osztrák főváros. A kiállítóházak digitalizációs projektekkel pályázhatnak a maximum százezer eurós hozzájárulásra, amit a Bécsi Gazdasági Kamara bonyolít le. A nemzetközi szakmai zsűri egyelőre négy múzeum programját találta támogatásra érdemesnek, ők csaknem a maximális, százezer eurós támogatási összeget nyerték el.

A Bécsi Óramúzeum a szabadulószobák mintájára készítette el „A pontosság átka” című játékát, amelyben a kiterjesztett valóság és a valódi életből vett elemek segítségével ismerhetik meg a látogatók az időmérő eszközök történelmét és az óraművek belsejében zajló mechanikus folyamatokat. A játék várhatóan a jövő ősszel kezdődik.

Az óramúzeumban szabadulószoba lesz © PID / Markus Wache.

A Bécsi Iparművészeti Múzeum, a MAK a blockchain-technológiákat hívja segítségül, hogy még inkább be tudja vonni a közönségét a múzeumban kínált programok alakításába. A Bécsi Műszaki Múzeum szoftver-laboratóriumot hoz létre, hogy közzé tehesse legújabb gyűjteményét, ami az osztrák számítógépes játékkultúrát mutatja be az 1980-as évektől. Az Osztrák Filmmúzeum pedig „Kalandozások a mindennapokban” címmel a bécsiek privát filmfelvételeit szeretné megőrizni az utókornak.

Bécsben egyébként már több múzeum is kísérletezik digitális technológiákkal. A Schönbrunni Kastély tavaly nyár óta a hagyományos tárlatvezetések mellett egy 24 perces bemutatót is kínál, amiben a nézők virtuális valóság segítségével ismerhetik meg a kastély történelmét és a monarchia mindennapjait. A bemutatónak köszönhetően jóformán a szemünk előtt zajlik Ferenc József császár és Sissi élete. Megnézhetik, ahogy a komornák Sissi legendás hajzuhatagát fésülik, vagy miként a császárné éppen kedvenc sportjának, a lovaglásnak hódol.

A bécsi Mozart-házban tavaly szeptember óta „Mythos Mozart” címmel multimédiás élménykiállítás várja az érdeklődőket. A látogatók a kétszáz hangszórónak és ötven képernyőnek köszönhetően átélhetik Mozart rekviemjének komorságát, sétálhatnak a 18. századi Bécs utcáin vagy maguk is bekapcsolódhatnak a zenélésbe. Az utolsó két teremben lenyűgöző fényjáték, zenei hatások és digitális képek magukkal ragadó sorozata repíti el a látogatót a történelem egyik nagy zenei zsenijének világába.

A digitális megoldásoknak köszönhetően a múzeumok nemzetközileg még láthatóbbá válnak és új, a digitális újításokra fogékony közönséget is meghódíthatnak maguknak.