Bloomberg-bombák a Huaweire és Matolcsyra

A londoni székhelyű Reuters hírügynökség beszámol arról, hogy Szijjártó Péter tegnapi kínai bejelentése megnyitotta az utat a Huawei távközlési óriáscég számára az ötödik generációs, különlegesen nagy sebességű mobilhálózat magyarországi kifejlesztésében való részvétel lehetősége előtt, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok megpróbál nyomást gyakorolni szövetségeseire, zárják ki a 28 százalékos globális részesedésű kínai távközlési óriásvállalatot az 5G projektból.

Az ok: a Huawei szoftvereiben olyan digitális „hátsó ajtók” lehetnek, amelyek segítségével Kína kémtevékenységet folytathat a cég műszaki eszközeinek használóival szemben. Magyar kormányzati állítások szerint azonban nincs bizonyíték arra, hogy a Huawei-eszközök biztonsági kockázattal járnának.

Szijjártó szerint a kínai cég a Vodafone-nal és a Deutsche Telekommal működhet együtt a magyarországi 5G hálózat kialakításában. A Deutsche Telekom magyarországi vállalata azt közölte, hogy a Huawei csak az egyik a lehetséges beszállítók között, amelyekkel tesztelik az 5G megteremtésének a lehetőségeit. A Magyar Telekom arról is tájékoztatott, hogy a szabályozó hatóság, az NMHH az egyszer már kiírt pályázati határidőt visszavonta, és még nem tett közzé új határidőt.

A Reuters emlékeztet arra, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter februárban Budapesten arra intette az Egyesült Államok szövetségeseit, tartózkodjanak a kínai nagyvállalattól, ellenkező esetben megnehezítik Washington számára a partnerséget.

Az Európai Unió nem volt ennyire direkt: figyelmeztetett ugyan az olyan kibernetikai támadások veszélyeire, amelyek az állami támogatást élvező intézmények részéről jelentkezhetnek – és a Huaweit, mint az iparág minden kínai vállalatát, törvény kötelezi a kínai állammal való nemzetbiztonsági együttműködésre –, ám Brüsszel konkrétan nem nevezte meg a Huaweit, de még magát Kínát sem, mint esetleges veszélyforrást.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter júniusban úgy nyilatkozott a Reutersnek, hogy Budapest azt tanulmányozza, miként járnak el a németek. A német szabályozás eredendően nem zárja ki a Huaweit az ötödik generációs mobilhálózati projektből, de Heiko Maas, a berlini diplomácia irányítója hétfőn kétségessé tette, hogy a kínai cég részt vehet-e majd a németországi 5G-fejlesztésben – írja a hírügynökség.

A Reuters mellett a Bloomberg amerikai üzleti hírügynökség is beszámol Szijjártó bejelentéséről, ám az erről szóló tudósítása sokkal ütősebb címet kapott, mint a mindig visszafogott Reutersé: úgy fogalmaz a Bloomberg, hogy „Orbán Viktor szembeszáll Trumppal, támogatja a Huawei szerepét Magyarország 5G hálózatában.” A cikk egyébként kitér arra: Szijjártó nem fejtette ki pontosan, hogy milyen szerepet kaphat a Huawei a fejlesztésben.

A Bloombergnél maradva, a hírügynökség közli rendszeres szemleírójának, Leonid Bershidskynek a véleménycikkét Matolcsy Györgynek a Financial Times hasábjain a minap az euróval kapcsolatban kifejtett gondolatairól. Bershidsky írásának a címe: „Rejtett napirendet tartalmaz egy kelet-európai központi bankár furcsa támadása a közös fizetőeszköz ellen”. Felcíme pedig a következő: „Egy magyar gúnyolódik az eurón, miközben többet akar belőle”.

A Bloomberg szerzője azt állítja: Matolcsy cikke, amely szerint tévedés volt az euró megteremtése, sokkal inkább okos provokáció, mintsem valódi érvelés az európai valuta megszüntetése mellett.

A magyar export kétharmada az euróövezetbe irányul, a magyar külkereskedelem több mint 70 százalékát euróban bonyolítják le. Magyar szempontból meglehetős értelmetlenség az euró létének a bírálata: az euróövezeten kívüli uniós országokban csaknem ugyanakkora sokkot okozna az euró megszüntetése, mint az övezeten belül – írja Bershidsky. Felhívja a figyelmet arra, hogy Matolcsy nem az euró megszüntetésére szólít fel, hanem azt javasolja, hogy az legyen egy szűkebb térség közös fizető eszköze – az övezet tagjai hadd távozhassanak, és a megmaradók építsék fel a maguk fenntarthatóbb globális fizetőeszközét.

A magyar központi bankelnök hiányolja, a közös pénznem sikere egyik feltételének tartaná azt, hogy a közös költségvetés fedje le a tagországok nemzeti költségvetésének legalább 15–20 százalékát. Bershidsky megjegyzi: nem véletlen, hogy a nettó befizető tagállamok, amelyek közt a legnagyobb Németország, elzárkóznak ettől, mert látják, a kelet-európaiak csak arra törekednek, hogy legyen miből finanszírozni az ő felzárkózásukat. Matolcsy szavait ezzel összefüggésben kell értelmezni: ha majd egyszer az euróövezet a fiskális unió megteremtése mellett dönt, akkor a kelet-európaiak is hajlandóak lesznek felkapaszkodni a vonatra, amelyen dúskálhatnak a javakban.