Bohózat a Tháliában: Egy a ráadás

(Írta: Bodnár Bianka, Thália Színház) Az írópáros Ray Cooney és Tony Hilton bravúros bohózatát – Egy a ráadás címmel – Tasnádi Csaba rendezésében és Hamvai Kornél fordításában állította színpadra a Thália Színház. (A fnyitó képen: Czakó Juli, Nagy Viktor, Bede-Fazekas Szabolcs, Zayzon Zsolt. Fotók: Kállai-Tóth Anett/Thália Színház.)

Nem túlzás: elsöprő sikerrel debütált az Egy a ráadás című új bohózat a pesti belváros szívében! A helyzetkomikumokra épülő darab középpontjában egy mesés örökség áll. Billy Hickory-Wood egy átlagos, eszesnek nem éppen mondható fiatalember, akire váratlanul rákacsint a szerencse azáltal, hogy egy idős, jómódú úr – aki egykor közeli barátságban állt az ő édesapjával – most szeretné egy csinos összeggel megajándékozni Billy-t. Csakhogy ahhoz, hogy Billy megkaphassa ezt az örökséget, bizonyítania kell, hogy tényleg ő az a fiú, akit az öregúr keres. A kiválasztást ugyanis szerfölött megnehezíti, hogy egy sor, Billy-re a megszólalásig hasonlító Hickory-Wood is beállít a pénzért.

A darabban minden megvan tehát, amit egy klasszikus bohózattól várhatunk: különböző társadalmi osztályok küzdenek a nyereményért, közben váratlan konfliktusok és félreértések állják az útjukat, ráadásul a karaktereink még számos alkalommal össze is cserélődnek, garantálva, hogy minden a feje tetejére álljon.

A képen: Zayzon Zsolt és Vida Péter

Az Egy a ráadás rendezője, Tasnádi Csaba ekként nyilatkozott a darabbal kapcsolatos tapasztalatairól:

„A színmű műfaji megjelölése bohózat, de ennek is a börleszkbe hajló változata a maga szélsőséges, abszurd helyzeteivel. Itt a szerzők a végsőkig feszegetik a hagyományos színházi előadás kereteit, és már-már cirkuszi mutatványba, porondakcióba hajlik az egész. Nem könnyű úgy szórakoztatni ezzel a darabbal, hogy végig habkönnyű mutatványnak tűnjék, és picit se domináljon a befektetett erőfeszítés, holott a háttérben ez nem kevés…Meghatározó már az első lépéseknél az, hogy a végkifejletet el tudjuk képzelni. Az egész színpadi masinériát, díszletet, jelmezt, magát a látványt és térbeli elhelyezést mind ennek kell alárendelni. Jó sakkjátékosnak kell lenni, hogy az ember modellezni tudja ezt a játszmát, amiben szeretnénk győzni, de úgy, hogy a nézők is nyerjenek.”

Az előadás szereplői: Zayzon Zsolt, Vida Péter, Czakó Juli, Bede-Fazekas Szabolcs, Csarnóy Zsuzsanna, Tamási Zoltán, Sóvári-Fehér Anna, Nagy Viktor, Jámbor Nándor. – A jelmezeket Szelei Mónika, a díszletet Zöldy Z. Gergely tervezte.