Borkai-ügy: a mélygarázstól a mély torokig

(Forrás: 168ora.hu) Két prostituáltat is előállított a rendőrség a Borkai-ügyben. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a két nőt a pesti Marina Park Lakóparkból vitték el, őrizetbe vették őket, és a hatóságok indítványozzák kényszerintézkedés (letartóztatás) elrendelését velük szemben.

A kormányhoz közeli lap információi szerint a két őrizetbe vett személy azonos azzal a két huszonéves magyar nővel, aki a Borkai Zsolt adriai jachtos orgiáján szexuális szolgáltatásokat nyújtott az akkori győri fideszes polgármesternek és ügyvéd barátjának, Rákosfalvy Zoltánnak. 

A Nemzeti Sport kedden azt írta, hogy zsarolás és más bűncselekmények gyanúja miatt előállítottak hétfőn több személyt, köztük egy volt válogatott labdarúgót is. A lap úgy tudja, hogy P. József hónapokkal ezelőtt kereste meg Borkait, és közölte vele, hogy kompromittáló felvételek jutottak a birtokába, amelyeket bizonyos ellenszolgáltatásért cserébe hajlandó átadni, de üzlet helyett nyomozás indult.

Az orgiáról készült felvételt „Az ördög ügyvédje” (a név mögött vélhetően egy csoport áll) tette közzé, majd számos, a közpénzek győri felhasználásával kapcsolatos, bűncselekményekre, valamint kábítószer használatára utaló információk láttak napvilágot.

A botrányt követően számos büntetőfeljelentés született. A Jobbik a magyar és a horvát hatóságoknál is feljelentést tett szexuális kényszerítés, hivatali visszaélés, valamint kábítószer birtoklásának gyanúja miatt. A Párbeszéd szintén a horvát és a magyar hatóságokhoz, köztük a Győr–Moson–Sopron Megyei Főügyészséghez fordult, miután felvetődött a gyanú, hogy a volt győri polgármester környezetéhez tartozó emberek törvénytelen pénzügyi ügyleteket hajtottak végre.

Tényi István is több bejelentést tett kábítószer birtoklásának gyanúja mellett személyes adattal való visszaélés és hűtlen kezelés miatt.

Néhány napja Polt Péter főügyész a parlamentben kérdésre megerősítette, több szálon is folyik nyomozás. A hatályos törvények értelmében a hivatali visszaélésre vonatkozó vádakat a győri központi főügyészség vizsgálja, míg más hatóságok vizsgálják a kábítószerrel való visszaélést.

A Magyar Nemzet értesülései szerint a két őrizetbe vett, a hírek szerint politikus és üzletember kuncsaftokat is kiszolgáló magyar prostituált – hasonlóan az előállított focistához – zsarolással is megpróbálkozott, ám a nyomozás érdekei miatt egyelőre nem tudható, hogy kit zsarolhattak meg.

A lap azt írja, hogy a hajón szolgáltatást nyújtó két magyar és még három horvát nő, valamint a horvát luxushajó üzemeltetőjének a szerepét a horvát hatóságok is vizsgálják, mivel ott teljes egészében büntetendő a prostitúció.

A Borkai Zsolt polgármesterré választása óta eltelt 12 évben, 2006–18 között 18 300 millió forint értékű közbeszerzést nyertek el a jelenleg még fideszes politikushoz köthető vállalkozók – számolta ki a G7. A gazdasági portál cikke szerint ez az összesen 50 000 millió forint körüli érték 37 százaléka.

A legtöbbet, körülbelül hatezer millió forint értékű közbeszerzést az a Strabag nyert el, amelynek a területi igazgatója, a győrújbaráti Ackermann István vendége Borkai Zsolt részvételével rendezett buliknak. Konzorciumban a Tiborcz István üzlettársaként ismert Paár Attila cégével, a West Hungária Bauval és az akkor még kormányzati kedvencnek számító Közgéppel a Strabagé lehetett a vitatott Dunakapu téri mélygarázs építése is 3800 millió forintért. 

A győri, Duna-kapu téri mélygarázs építése előtt régészek föltárták a helyszínt, megtalálták Európa egyik legnagyobb reneszánsz erődjének kiváló állapotban fennmaradt részleteit, majd visszatemették, és megépült a föld alatti autótároló. A mélygarázzsal sikerült elérni, hogy a győri belváros egyébként is szűk utcáiba betereljék a gépkocsi-forgalmat, tovább rontva az ott élők életminőségét a környezetszennyezéssel.

A Borkai Zsolt polgármesterré választása óta eltelt 12 évben, 2006 és 2018 között 18,3 milliárd forintértékű közbeszerzést nyertek el a jelenleg még fideszes politikushoz köthető vállalkozók – számolta ki a G7. A gazdasági portál cikke szerint ez az összesen 50 milliárd forint körüli érték 37 százaléka.

Mélygarázsprojektek villamos rendszereinek kiépítésére 247 millió forintot nyert el Gasztonyi László cége, a Vill-Korr Kft., amely 1400 millió forint megbízást kapott Győrtől a múlt években.

Rákosfalvy Zoltán ügyvéd, aki szerepel a Borkai Zsolt horvátországi jachtkirándulásának orgiájáról kiszivárogtatott szexvideókban, ugyancsak 6,3 millió forint értékben szerződött „kutatási hálózatok megszervezéséért, az együttműködések jogi és pénzügyi hátterének kialakításáért”, de több élő szerződése is van Győrrel.

A másik polgármesteri ismerős, Szabó Ervin által ügyvezető igazgatóként irányított cég, a Diákolimpia 2017 Kft. négyszeres áron, 896 millió forintért látta el a győri diákolimpia résztvevőit, úgy, hogy egy 229 millió forintos ajánlatot egyszerűen érvénytelennek nyilvánítottak.

A G7 hangsúlyozza, hogy a 18 300 millió forint csak a minimális becslés, szolgáltatások esetében ugyanis 15 millió forint alatt nincs is szükség közbeszerzés kiírására.

Zsarolás és más bűncselekmények gyanúja miatt állítottak elő hétfőn több személyt, köztük egy volt válogatott labdarúgót is – értesült a Nemzeti Sport. Úgy tudják, az eljárás összefügg a Borkai Zsoltról készült szexvideókkal. Azt írják, P. József hónapokkal ezelőtt kereste meg Borkait, és közölte vele, hogy kompromittáló felvételek jutottak a birtokába, amelyeket bizonyos ellenszolgáltatásért cserébe hajlandó átadni, de üzlet helyett nyomozás kezdődött.

A Nemzeti Sport nem érte el ugyan a volt válogatott futballistát, de ügyvédje, Plenter Nándor megerősítette az információikat.

Az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata a lapnak azt válaszolta:

„Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda zsarolás és más bűncselekmény miatt folytat nyomozást. Az eljárásban több gyanúsított van. A nyomozás érdekeire való tekintettel a rendőrség az eljárásról bővebb tájékoztatást nem ad.”

Borkai Zsolt és néhány közeli barátja 2018 májusában egy horvátországi jachtkiránduláson szórakozott prostituáltakkal, az erről titokban készített kép- és videófelvételeket az „Ez az ördög ügyvédje” címet viselő blog szivárogtatta ki az október 13-i önkormányzati választást felvezető kampány hajrájában. Borkai Zsolt először nem ragaszkodott ahhoz, hogy nem mond le, és a botrány ellenére is megnyerte a polgármester-választást, végül azonban bejelentette, hogy távozik a tisztségből. Emiatt Győrben január 26-án időközi polgármester-választást tartanak. 

Frissítés: Megszólalt a volt focista, Póczik József, akit Borkai megzsarolásával vádolnak. Állítja: csak postásként használták fel. Részletek itt, tessék kattintani!