Börtönkoszt és spórolás

„A labda a magyar oldalon van, a magyaroknak döntéseket kell hozniuk, nem csak bejelentéseket tenni. Mi csak a döntéseket tudjuk majd kiértékelni” – idézik a hírportálok Johannes Hahnt, az Európai Bizottság költségvetési ügyekben illetékes tagját, aki Ausztria képviseletében immár második ötéves EU-biztosi ciklusának – és egyben brüsszeli pályafutásának – a végéhez közeledik, és nem zárja ki, hogy ő ezt a labdát már soha nem fogja lekezelni, a magyaroknak szánt, de zárolt támogatási pénzek jelentős részének a folyósításáról szóló döntés átkerülhet akár a jövő évi európai parlamenti választások után megalakítandó, új összetételű Bizottság házifeladatai közé.

A választást a jövő nyár elején tartják, legkésőbb attól fogva a mostani európai végrehajtó testület béna kacsa, és halkan jegyzem meg, hogy legutóbb, 2019-ben csak december elsejével lépett hivatalba az új Bizottság – de ha nem vetődtek volna fel váratlan akadályok, akkor is november elseje volt a terv. Vagyis vannak olyan pénzek, amelyekre a jelek szerint még legalább másfél évig nem számíthatnak Orbánék, hacsak Münchhausen báró módjára ki nem húzzák magukat saját hajuknál fogva a slamasztikából.

Márpedig az a pénz nagyon kell, mert Magyarországon Brüsszel szerint is államháztartási egyensúlyhiány van, a kockázatok lefelé mutatnak, és sürgős intézkedésekre lenne szükség. Konkrétan: az energiatámogatást ez év végéig meg kell szüntetni, a nemzeti finanszírozású kiadások növelésében jövőre 4,4 százalékos felső határt kell szabni, fokozatosan meg kell szüntetni a hatósági ár- és kamatplafonokat, valamint célzott támogatási intézkedésekre van szükség a lakhatást illetően az alacsony jövedelmű háztartások számára. Az Európai Bizottság szerint változtatni kell azon is, hogy csak három hónapig jár álláskeresési járadék.

Attól tartok, csupán szerény mértékben javítja a mérleget, ha immár nem kell börtönkosztot főzni az embercsempészeknek. A kormánynak döntenie kell, hogy melyik ujjába harapjon. Félő, hogy a miénkbe fog.