Budapest Klub: „Csak önmagunk tehetjük jobbá világunkat”

A magyar alapítású, nemzetközi humanitárius szervezet, a Budapest Klub életében történelminek számító helyszínen – a Magyar Tudományos Akadémián – tartották „A jövő újrafelfedezése” című konferenciát, melyen a szervezet régi és új tagjai együtt ünnepelhették meg az alapító tudós professzor, László Ervin 85. születésnapját.

A Budapest Klub húsz évvel ezelőtt épp a Magyar Tudományos Akadémián alakult meg, amikor a szervezet tiszteletbeli tagjai aláírták a Planetáris Tudat Kiáltványát, amely máig egyedülálló módon foglalja össze mindazt, amit a mai ember – tekintet nélkül származására, vallására, társadalmi helyzetére – megtehet azért, hogy veszélyben lévő világunk emberhez méltó és megtartható legyen.

„A Budapest Klub által képviselt eszmerendszer az elmúlt években a világ minden tájáról sikeresen magához vonzotta a világban jelen lévő jobbító szándékú békeszervezeteket és humanitárius gondolkodókat, a környezetvédelemért naponta dolgozó szakembereket. Elérkezett az idő arra, hogy a szervezet élete immár ne csak a gondolatokról, és az egymástól távol lévő szervezetek lokális szintű megmozdulásairól szóljon” – mondta el az esemény kapcsán László Ervin alapító, majd hozzátette:

„A Budapest Klub Global Executive Council létrehozásával a Budapest Klub életét új mederbe kívánjuk terelni, mert meglátásunk szerint az új tagok munkájukkal és mindennapi tevékenységükkel azt üzenik a világnak, hogy van mód arra, hogy segítsünk a bajba jutott bolygón, képesek vagyunk tettekkel visszaállítani a Földön a megfelelő működéshez szükséges egyensúlyit. Itt az ideje hát a szavakat tettekre váltani, és összefogva együtt cselekedni.”

A Budapest Klub Global Executive Council tagjai olyan ismert közéleti személyiségek és szakmájukban elismert szakemberek, akik példaképek a fenntarthatóság területén, és már eddig is sokat tettek azért, hogy a bolygónk élhetőbb legyen: Bauer Zsolt (Climate Reality), Bombera Krisztina (CauseArt), Dominus Ákos (Sziget), Kiss Ádám József (Zöldunió), Lakatos Zsófia (Emerald PR), Mayer Zsolt (MPRSZ), Palkó Zsolt (Ecolife), Pozsonyi Gábor (MagNet Bank), Radácsi László (Smartlab) és Ürge-Vorsatz Diána (CEU).

Palkó Zsoltnak, a Budapest Klub Global Executive Council elnökének a véleménye: „Gyökeresen új világ van kialakulóban. Mind gyakrabban tapasztalunk azelőtt elképzelhetetlen változásokat az életünkben. Ezek a változások azonban nem véletlenszerűek, hanem törvényszerűek. Azzal, hogy az emberiség elfelejti magát az ökoszisztéma részének tekinteni, kritikus ponthoz értünk el, ami egyre gyorsuló folyamatokat eredményez. Ezt lehet veszteségnek, de lehet lehetőségnek is tekinteni.

Mi, a Budapest Klub Global Executive Council tagjai a Budapest Klub felkérésére arra szövetkeztünk, hogy különböző területeken szerzett tudásunkat kamatoztatva, követhető és átlátható programot tegyünk le az asztalra, hogy miképp tudnánk nagyobb egyensúlyban létezni ezen a bolygón. Régóta tudjuk, hogy talán az egyetlen állandó dolog, a változás, aminek megfelelni csak alkalmazkodással és együttműködéssel lehet. Arra hívom föl a szervezetünk tagjait és valamennyi érdekelt felet, hogy mi is alakítsuk ezt a változást a fenntartható és békés  jövőért.”