Cégalapítás: egyre több a teljesen új szereplő

Csak minden negyedik új vállalkozás nyit teljesen tiszta lappal. A friss vállalkozások döntő többsége továbbra is előzőkhöz köthető, miközben már körvonalazódik a változás.

Reménykeltő az idei új cégek kapcsolatrendszerének az elemzése, a letisztult hátterű cégek arányának növekedése némileg javíthatja a cégbázis átláthatóságát – mondta el tudósítónknak a többi között Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója. Az új vállalkozások háromnegyede még köthető elődökhöz, azaz a céghálózatok kora még nem ért véget, de egyértelműen több a teljesen új szereplő, mint az előző időszakban.

Két éve az új vállalkozásoknak csupán 22 százaléka volt olyan, hogy sem tulajdonosi, sem cégjegyzésre jogosult, sem címkapcsolattal nem volt köthető másik vállalkozáshoz. Ez az arány az idén már megközelíti a 25 százalékot. Egyértelműen javult az arány még akkor is, ha a cím és családi kapcsolatokat nem számoljuk is. Három év alatt 35-ről 39 százalékra növekedett azon új cégek aránya is, ahol minden tulajdonos és ügyvezető új szereplő.

Önmagában nincs probléma azzal, hogy valakinek több vállalkozása van.  Nem feltétlen szerencsés viszont a céghalmozás, ha hozzávesszük, hogy a vállalkozások várható élettartama alacsony és a cégfluktuáció pedig magas – vélekedik az Opten-vezető. A vállalkozások gyors cserélődése csökkenti a cégstruktúra stabilitását.

A frissen alapított cégek esetében az alapítók, az aláíró magánszemélyek átlagos életkora több mint 41 év, ami szintén azt mutatja, hogy nem pályakezdők özönlik el a piacot új cégeikkel. Az arány nem változott látványosan a múlt években, láthatóan a teljesen új szereplők sem feltétlen a fiatal korosztályból kerülnek ki.

Az új cégeknél tapasztalható változás ellenére a cégbirodalmak továbbra is virágoznak. Jelenleg 788 olyan magánszemély van Magyarországon, aki tíznél több vállalkozáshoz köthető, valamint 5500 magánszemély köthető legalább 5 céghez. Ráadásul a a nagyméretű cégklasztereknek a száma tovább  növekszik.