Csaknem teljesen leállt a nemzetközi személyszállítás

(Siposhegyi Zoltán) A szeptember elsején bevezetett határzár a nemzetközi közlekedést is a feje tetejére állította Magyarországon. (Nyitó kép: a FlixBus járműveit folyamatosan fertőtlenítették, mígnem a magyarországi járatok kényszerűen leálltak.)

A nemzeti légitársaság helyét átvevő Wizz Air eddig 70 városba repült Budapestről és Debrecenből, a jövő hétfőtől viszont már csak 12-be indít járatokat. Kizárólag a külföldön dolgozó magyar munkások körében népszerű desztinációkat tartják meg – mint például Londont, vagy Eindhovent –, de a légitársaság a magyar turistákat sem hagyja cserben.

– Nagyon sok utasunk szeretett volna minél előbb hazajönni, még a szeptember elsejei határidő előtt, úgyhogy az eredetileg tervezett kisebb repülők helyett nagyobb gépeket küldtünk főleg azokra a nyaraló desztinációkra, ahol nagyon sok utasunk volt – számolt be Radó András, a Wizz Air kommunikációs menedzsere.

A járatcsökkentés ellenére a Wizz Air egyelőre nem tervez létszám-csökkentéseket, a munka nélkül maradt pilótákat és utaskísérőket más országból induló járatokra teszik át.

A buszközlekedésben ennél is rosszabb a helyzet. A legnagyobb magántársaság, a Flixbus kedden teljesen felfüggesztette tevékenységét. Eddig naponta tucatnyi járat ingázott Budapest és Bécs között, most már egy sem megy.

Így csak vonatokkal lehet eljutni az osztrák fővárosba…persze szigorú egészségügyi előírások mellett. A vagonokban kötelező a maszkhasználat és kézfertőtlenítőt is kihelyeztek. Több szerelvényen pedig civil ruhás rendőrök ellenőrzik a szabályok betartását.

– Nem tudunk közlekedtetni az éjszakai vonatok esetében fekvőhelyes- és hálókocsikat a higiéniai előírások miatt és a munkatársak védelme miatt, illetve az étkezőkocsikat is kivettük a forgalomból – mondta a MÁV szóvivője, Biber Anett. Ráadásul a nemzetközi járványhelyzet miatt a MÁV szerbiai és ukrajnai vonatait is törölni kellett.

Maradt az autózás, de kedd óta több órás sorra lehet számítani a magyar határokon a visszaállított ellenőrzés miatt. A hazatérők pedig a kéthetes karantén vagy a tesztelés közül választhatnak. Bár egyre több magánlabor kínálja olcsóbban a koronavírus-teszteket, egyre kevesebb lehetőség marad a magyarok számára, hogy elhagyják az országot földön-vízen-égen.