Csúcson a használtautó-piac forgalma: 819 ezer járművet vettek

Minden eddiginél több (+3,4%), csaknem 819 ezer személygépkocsi cserélt gazdát tavaly a hazai használtautó-piacon. Ezzel a használt személygépkocsik kereskedelmi forgalma nem egészen egy évtized alatt megkétszereződött.

A belföldi használtautó-piac folyamatosan bővülését 2020-ban a koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorú korlátozások időlegesen visszavetették ugyan, tavaly azonban már ismét visszatért a növekedési ütem.

Forgalomnövekedés oka mindenekelőtt az autóipart sújtó chiphiány, miáltal az újautó-piaci kereslet egy részét a használtautó-piacra terelte – mondta el tudósítónknak Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. – A hazai személygépkocsi-park folyamatos, dinamikus növekedése önmagában is élénkíti a használtautó-piacot. Évtizeddel ezelőtt a forgalomban volt személygépkocsik száma még nem érte el a 3 milliót; 2021 végére viszont már meghaladta a négymilliót.

A belföldi használtautó-piacon tavaly is hat márka autói adták a forgalomnak több, mint a felét. Az első helyen az Opel áll (96 ezer); a második a Volkswagen (immár harmadik éve); a harmadik a Suzuki, amit a Ford, a BMW, a Renault követ:

Itthon a forgalomban lévő személyautók átlagos életkora 15 év, ami a használtautó-piacon gazdát cserélő járművek összetételében is megmutatkozik: tavaly az adásvételek több mint 75 százaléka legalább tízéves jármű volt.

A 2022. év második felére várhatóan normalizálódik majd az új autók piaca: a tavalyi 122 ezernél 2-3 százalékkal többet adnak el új személygépkocsiból. Várhatóan a lecserélt autók révén élénkíteni fogja a használtautó-piacot is. A használtautó-behozatal ugyancsak némiképp növekedni fog.