Cukorbetegek figyelmébe: járványálló a magyar orvostechnológia

Tavaly ismét növelte exportforgalmát a teljes egészében magyar tulajdonú 77 Elektronika Kft. Az orvostechnológiai vállalat működését és eredményességét a világjárvány sem törte meg: alapítása óta Magyarországon fejleszti és gyártja termékeit, ezáltal folyamatosan gondoskodik a magyar lakosság vércukormérő- és tesztcsík-ellátásáról.

A több mint 100 országba saját fejlesztésű orvosdiagnosztikai eszközeit exportáló hi-tech cég 24 500 millió forint exportforgalmat bonyolított le tavaly. A vállalat az árbevételének 6-7 százalékát forgatja vissza minden évben az új termékek és technológiák fejlesztésébe. A világ minden kontinensére szállító vállalat tavaly „betört” Kelet- és Nyugat-Afrikába is, Benint és Djiboutit is célpiaccá tette.

A budapesti és balatonfüredi gyárában jó 740-en dolgoznak, közülük minden hatodik fejlesztőmérnök!  A 77 Elektronika Kft. exportjának döntő hányadát a UriSed technológián alapuló vizeletelemző automata rendszereinek értékesítése adja, ami figyelmet keltő világpiaci részesedés. A legnagyobb felvevőpiaca továbbra is az Egyesült Államok, Kína, Brazília, az Európai Unió és a Távol-Kelet országai.

Legújabb terméke a két üledékvizsgálóból és egy kémiai analizátorból álló UriSed Cascade rendszere, ami nagy kapacitása miatt tökéletes megoldás a koronavírus miatt megnövekedett terheltségű kórházak és laborok számára.

„Az elmúlt három hónapban több, mint 70 automata és félautomata készülékre érkezett megrendelés az orosz partnerünktől. Az országban a vírus miatt létrehozott járványkórházak jelentős részét a vállalatunk által gyártott automata vizeletvizsgálókkal szerelik fel a következő hónapokban” – mondta Zettwitz Sándor, a 77 Elektronika ügyvezető-tulajdonosa.

Mivel a vírus először Kínán söpört végig, a gazdasági mutatók is ott kezdtek elsőként javulni az átmeneti megtorpanás után. Részben ennek is köszönhetően egy hosszú távú megállapodásról tárgyal a 77 Elektronika Kft. és egy piacvezető, nemzetközi vállalat, ami a következő években várhatóan jó néhány száz automata üledékvizsgáló készülék kínai értékesítésével kecsegtet.

A cég itthon is növelte piacát: az előző, a 2018. évhez mérten ötszázalékos bővülést produkált, miáltal stabilan tartja piacvezető pozícióját a Dcont® vércukormérők értékesítése területén. A Covid–19 járvány azonban a belkereskedelemre is kedvezőtlen hatással volt.

Hazánkban ugyanis a lakosság mintegy tizedét érinti a cukorbetegség, ráadásul a diabéteszhez társuló krónikus betegségek is meghatározó szerepet játszanak a koronavírus-betegség lefolyásában, miáltal a cukorbetegek a fokozottan veszélyeztetettek közé tartoznak.

A járvány terjedésekor a cukorbetegek attól tartottak, hogy nem fognak hozzájutni a betegség ellenőrzéséhez elengedhetetlen eszközökhöz, mint a tesztcsík vagy a mérő, ezért márciusban és áprilisban kiugróan megnövekedett a kereslet a termékeink iránt – mondta el tudósítónknak Zettwitz Sándor, a 77 Elektronika ügyvezető-tulajdonosa. Emiatt sokan – feleslegesen –elkezdték fölvásárolni termékeinket. Éppen ezért jó, ha tudják:

a 77 Elektronika az alapítása, csaknem 35 éve itthon fejleszti, gyártja és forgalmazza termékeit, így nem függ a külföldi gyártóktól, az esetleges importkorlátozásoktól. A járvány ellenére is folyamatos volt a gyártás a cég budapesti központjában.