Cukormentes torták mandulából, eperből

Az idén sem maradnak el a tortaversenyek! A Magyarország cukormentes tortája verseny első zsűrizésén – amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a budapesti Zila Kávéházban rendezett– a mandula és az eper volt a sláger.

Előfordult néhány extrém alapanyag is, mint a yuzu, a tonkabab, a napraforgókrém. Végül a mogyorós, csokoládés, epres és málnaízű kreációk kerültek a döntőbe; közülük június végén hirdetnek győztest.

Sok kihívással találták szembe magukat a vírusjárvány miatt a cukrászok az utóbbi hetekben. Kísérletező kedvüket azonban az iparágat sújtó nehéz körülmények sem vetették vissza. Az idén is újszerű ízpárosításokkal és különleges technológiák alkalmazásával készítették el pályamunkáikat a Magyarország cukormentes tortája versenyre.

A mai elődöntőben a verseny háromszoros győztese, Nándori László cukrászmester töltötte be a zsűrielnök szerepét. Társai – a járványhelyzet miatti biztonsági intézkedéseket megtartva – nem egy asztalnál ülve, hanem egymástól 1,5 méterre, külön asztaloknál pontozták a versenyműveket.

A hozzáadott cukrot nem tartalmazó torták között olyan édességek is szerepeltek, amelyekben különlegességek, a többi között tonkabab, csipkebogyóliszt, yuzu (japáncitrom), som, édesburgonya, cékla, napraforgókrém alkotott harmonikus ízkombinációt a klasszikus alapanyagokkal.

A zsűri névtelenül bírálta a tortákat. A fő hangsúly az íz, a küllem és az újszerűség mellett – a verseny jellegéből adódóan – a szénhidrát- és kalóriaértékeken volt. Fontos, hogy a kiválasztott torták mindegyike a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető legyen, melyet bátran fogyaszthatnak cukorbetegek és az egészséges életmód hívei egyaránt.

A döntőbe bejutott torták: Szecsői mámor (Hisztéria cukrászda, Tápiószecső); Ami pisztácia (AMI Süti Kft. Monor); Kicsi mogyoró (Virág cukrászda, Szeged); Csicsíjja (Virág cukrászda, Szeged); Szentivánéji álom (Ludwig & Mentesi Kft., Pilisszentiván).

A zsűri a hónap végén választja ki a nyertes süteményt, amelynek elemzését a Wessling Hungary Kft. független élelmiszervizsgáló laboratórium végzi majd. A Magyarország tortája és a Magyarország cukormentes tortája verseny idei győzteseit augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és augusztus 19-től az ország számos cukrászdája árusítja majd is őket.

A Magyarország cukormentes tortája verseny mellett az idén is meghirdette az alapítvány a háziversenyt, melyen a legfinomabb és a legegészségesebb otthon készült tortát díjazzák. A nevezés részletei: www.egycseppfigyelem.hu