David Sassoli az Európai Parlament új elnöke

David Sassolit választotta elnökéül az Európai Parlament szerdán két és fél évre. Az olasz szocialista politikus 667 szavazatból 345-öt szerzett meg a második fordulóban. Sassoli 1956. május 30-án született Firenzében, Olaszországban. A Partito Democratico párt listájáról bejutott európai parlamenti képviselő 2009 óta, akit 2019 májusában a harmadik képviselői ciklusára Közép-Olaszországban választottak újra. Sassoli 2022 januárjáig tölti be a Parlament elnöki tisztét.

Megválasztását követően Sassoli elnök a strasbourgi ülésteremben rövid beszédben mondott köszönetet a kilencedik törvényhozási ciklus képviselőinek bizalmukért. „Az utóbbi időben túl sokan a megosztásra törekszenek és szítanak szomorú történelmi emlékeket ébresztő konfliktusokat. Az európaiak viszont megmutatták, hogy még mindig hisznek ebben a kivételes, európai útban, az egyetlenben, amely az előttünk álló globális kihívásokra adandó válaszig elvezet.

„Muszáj, hogy legyen elég erőnk az integrációs folyamat újraindításához és az unió átformálásához, hogy határozottabb megoldást adhassunk az európaiak problémáira, valós választ a kérdéseikre, az egyre kézzelfoghatóbb veszteségérzésükre.”

Sassoli a következő időszakban az Európai Parlament előtt álló legfontosabb feladatokról is beszélt. „Hatalmas változások korát éljük: a fiatalok munkanélkülisége, a migráció, az éghajlatváltozás, a digitális forradalom, az átalakuló erőviszonyok a világban csak pár ezek közül, és mindegyikhez új ötletekre és bátorságra van szükség.”

Az elnök beszéde teljes hosszában (olaszul) itt olvasható.

David Sassolit a második körben választották elnökké. Az forduló eredménye:

Leadott szavazat: 704
Üres vagy érvénytelen szavazat: 37
Leadott érvényes szavazat: 667
A leadott szavazatok abszolút többsége: 334

David-Maria SASSOLI (S&D, Olaszország) 345 (+20)

Jan ZAHRADIL (ECR, Csehország) 160 (-2)

Ska KELLER (Zöldek/EFA, Németország) 119 (-14)

Sira REGO (GUE/NGL, Spanyolország) 43 (+1)

Az képviselők a 14 alelnök személyéről szerda délután, az öt quaestorról csütörtök délelőtt döntenek.

2019. július 3-án az Európai Parlament 345 szavazattal David Sassolit választotta elnökéül

David Sassoli elnökként megtartott beiktatási beszéde

EP Live

Gyakori kérdések az Európai Parlament 8. és 9. ciklusa közötti átmenetről

Az Európai Parlament elnökének honlapja