Diáktüntetők követelik: Orbán nyilvánosan tegyen középfokú nyelvvizsgát

A felsőoktatási felvételit 2020-tól nyelvvizsgához kötő kormányzati tervek ellen szerveztek tüntetést „Jövőt a diákoknak!” címmel középiskolások és egyetemisták ma délután az Országháza előtt. (Nyitó kép: a Jövőt a diákoknak! címmel megrendezett demonstráció résztvevői az Országháza előtt április 26-án. A tüntetést a felsőoktatási felvételit 2020-tól nyelvvizsgához kötő kormányzati tervek ellen szervezték. MTI Foto/Koszticsák Szilárd felvétele.)

Gyetvai Viktor szervező beszédében arra szólította fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy szeptember elsejéig tegyen le egy középfokú komplex nyelvvizsgát és adja meg az időpontot és a helyet, ahol vizsgázik, hogy a diákok is vele mehessenek. Hozzátette: ha ez nem történik meg, népszavazási kezdeményezéssel élnek két témában.

A tüntetők egy csoportja. (MTI/Koszticsák Szilárd)

Egyrészt azért kezdeményeznek népszavazást, hogy ne lépjen életbe 2020-ban, és hogy csak nyelvvizsga-bizonyítvánnyal lehessen felvételizni, és addig ne várják ezt el, amíg a magyar oktatási rendszer nem képes minden diákot felkészíteni a nyelvvizsgára. Másrészt azért, hogy Magyarországon ne lehessen miniszterelnök, aki nem teljesíti az egyetemi felvételi elvárásait – mondta.

A tüntetésen Ercse Kriszta oktatáskutató, a Civil Közoktatási Platform szóvivője azt javasolta, addig ne kössék nyelvvizsga meglétéhez a felsőoktatási felvételit, amíg a parlamenti képviselők 85 százaléka meg nem szerzi a középfokú komplex nyelvvizsgát.

A Pedagógusok Szakszervezetének képviseletében felszólaló Dvorácskó Balázs szerint a javaslat veszélyezteti a pedagógus-utánpótlást, mert a képzésben tanulók jó részének most sincs nyelvvizsgája.

A tüntetésen felszólalt középiskolai és egyetemi tanuló is, a Kossuth tér közepén összegyűlt tömegben ellenzéki pártok zászlóit lehetett látni, valamint feltűnt Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke is.