Diótörő: karácsonyi balett az Operettben

Először állítja színpadra a Budapesti Operettszínház Csajkovszkij Diótörő című örökbecsű karácsonyi meséjét, amelyben a teátrum táncosai mellett a  Magyar Táncművészeti Egyetem növendékei is bemutatkoznak. (A nyitó képen: jelenet a Diótörő egy klasszikus előadásából; Szentpétervári Állami Balett.)

A darab igazi örökzöld mese, amelynek dallamain azok is elandalodnak, akik egyébként nem szoktak operába járni vagy nem rajongói a komolyzenének. Ami biztos, a Diótörő mindig sikerre számíthat.

A Budapesti Operettszínház a tavasz óta együttműködik a Magyar Táncművészeti Egyetemmel; a kooperáció idei legnagyobb közös vállalkozása a Diótörő színpadra állítása – mondta Kiss-B. Attila, a Budapesti Operettszínház főigazgatója. Bolvári-Takács Gábor, a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora: „Hallgatóinknak és növendékeinknek óriási élmény, hogy valódi, színházi körülmények között mutatkozhatnak be egy olyan darabban, amely a családok sokaságának ismerős, és amely elmaradhatatlan része az ünnepi készülődésnek”. 

Csajkovszkij Diótörője elmaradhatatlan élménye a karácsonyi ünnepeknek. A világ minden táján a közönség egyik legnagyobb kedvence, a történetet feldolgozta a Disney-stúdió, készült belőle zenés játék, rajzfilm és mese is.

A mű alapja E. T. A. Hoffmann A diótörő és az egérkirály című karácsonyi meséje. A történet szerint Marika egy diótörő bábut kap karácsonyra ajándékba a nagybátyjától. A bábu a kislány álmában hercegként kel életre, és magával viszi őt egy varázslatos utazásra. Megküzdenek a gonosz Egérkirállyal és hadseregével, hogy tovább mehessenek az álmok útján, a játékok országába, ahol a bűvös képzelet uralkodik.  

Klára hercegnő szerepében Kozmér Alexandra (Harangozó-díjas balettművész), Ottlik M. Laura (a Budapesti Operettszínház címzetes magántáncosa, Magyar Ezüst Érdemkeresztes művész) és Szelényi Dóra, a Magyar Táncművészeti Egyetem IX-ik évfolyamos, végzős hallgatója mutatkozik be, Diótörő hercegként Gallai Zsolt (a Budapesti Operettszínház címzetes magántáncosa), Sík Milán (a Budapesti Operettszínház címzetes magántáncosa, az Év férfi táncosa, 2018), valamint Somai Valér, a Magyar Táncművészeti Egyetem  tavaly végzett hallgatója lép színpadra. 

A két felvonásból álló balettban a kisebbek is színpadra lépnek, a gyerek főszereplőket a Magyar Táncművészeti Egyetem Nádasi Ferenc Gimnáziumának növendékei alakítják.

 A közösen színpadra állított, 11 előadásból álló Diótörő előadás-sorozata december 20-án kezdődik, és az egyetem mintegy ötven hallgatója vesz részt benne. A rendező-koreográfus ifj. Harangozó Gyula Kossuth-díjas táncművész, aki a Bécsi Operában már sikerrel játszott Diótörő-rendezése alapján új, látványos előadást rendez. Közreműködik a Budapesti Operettszínház Balett- és Zenekara, vezényel Pfeiffer Gyula.

Az előadást két felvonásban játsszák, játékideje kétszer ötven perc, megtekintését 6 éves kortól ajánlják.