Kimegy a divatból az SMS? Mobil netforgalom kis híján 4G-n

A mobiltelefon-, a mobilinternet- és a mobil M2M-szolgáltatások főbb mennyiségi mutatóinak alakulását bemutató legfrissebb mobilpiaci jelentését tette közzé ma a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

Az NMHH-dokumentumból kitűnik: tovább erősödött a 4G; fél év alatt csaknem 4 százalékponttal nőtt a mobilinternetre 4G-n keresztül csatlakozott SIM-kártyák aránya és 5 százalékponttal az ilyen hálózaton bonyolított hívásforgalom. Ugyanakkor megtorpant az SMS-küldés népszerűsége. Most először látszik az adatokból, hogy az év első negyedében 6, a másodikban 4 százalékkal kevesebbet küldtek az előfizetők az előző év hasonló időszakához képest.

Az NMHH félévente frissülő mobilpiaci jelentéséhez negyedéves adatszolgáltatási kötelezettsége van a négy saját mobil rádiótelefon-hálózattal rendelkező szolgáltatónak, valamint minden olyan mobilszolgáltatónak, amely a szolgáltatást saját hálózattal rendelkező mobilszolgáltatóval kötött hálózati szerződés alapján nyújtja. Mivel az előző jelentés a 2015–18 év vége közötti időszakot vizsgálta, eredményei hosszabb távú, látványosabb folyamatokat mutattak ki. Az új jelentés elolvasható az NMHH honlapján.