Divat, ha van elég pénzed: tóparti medencés ház

Tizennégy százalékos ingatlanár-növekedést állapított meg – a múlt év azonos időszakához képes – Zala megyében a Duna House. A legutóbbi évtizedben a lakások ára két és félszeresére nőtt. Az adásvételek kétharmada a térség három városára, Zalaegerszegen, Nagykanizsán és Keszthelyen zajlott le. (A nyitó kép forrása: www.riedel-immobilien.de.)


Júliusban az ingatlanpiaci aktivitás Nyugat-Magyarországon különösen élénk volt, ott 18–20%-kal drágultak az eladó lakások. Kivétel csak Zala megye, ott az árak így megegyeznek a covid-járvány előttiekkel: 258 000 Ft/m2 a panelotthonok átlagos ára. A téglalakások és a házak viszont jócskán drágultak: a tavalyi első félévhez mérten 13, illetve 29 százalékkal.

Országoson a panelek a legkeresettebbek (327 000 forint/négyzetméter), a nyugati határnál mentén inkább a téglalakásokat (39%) és házakat (41%) keresik. Az új építésű otthonok négyzetméterára átlagosan 35,5%-kal nőtt egy év alatt. Ne feledjük: ebben az áremelkedésben meghatározó arány a balatoni településeken épülő családi házak, villák és apartmanok ára. Az átlagos árat tekintve a legdrágább település Keszthely.

A Duna House kínálatában ma a legdrágább ingatlan Zalaegerszeg belvárosában áll; a családi házat 290 millió forintért kínálják megvételre. Az ötszintes (!) épületben 15, különböző méretű és jellegű terem és szoba található, miáltal étteremként, szállodaként, fitneszvállalkozásként egyaránt hasznosítható.

A megyében számos impozáns ingatlant kínálnak eladásra 100–200 millió forintért. Általában medencés házakról van szó, amelyek értékét a Balaton közelsége is növeli. A házi medence mára a jólét egyik jellemzője.