Dr. Agnès Callamard az Amnesty új főtitkára

Mától az elismert nemzetközi emberi jogi szakértő, dr. Agnès Callamard az Amnesty International főtitkára. Dr. Callamard korábban az ENSZ bírósági eljárás nélküli, azonnali vagy önkényes kivégzések területével foglalkozó különleges jelentéstevőjeként dolgozott. Ő volt az, aki a meggyilkolt szaúd-arábiai újságíró, Dzsamál Hasogdzsi ügyében vezette az ENSZ-vizsgálatot. (A nyitó képen: az új főtitkár és elődje.)

Főtitkárként dr. Callamard lesz az Amnesty International Nemzetközi Titkárságának vezetője és az Amnesty globális mozgalmának első számú szóvivője. Az Amnestynek világszerte több mint 10 millió támogatója van, és több mint 70 országban működnek irodái.

Egy olyan korszakban, amikor az emberi jogok soha nem látott fenyegetéseknek vannak kitéve az egész világon, dr. Callamard fogja vezetni az Amnesty mozgalmát, hogy ezekkel a kihívásokkal hatékonyan szembe tudjunk nézni – mondta Sarah Beamish, az Amnesty Nemzetközi Elnökségének vezetője. – Dr. Callamard rendkívül okos, bátor és tapasztalt, ezek a tulajdonságai teszik az Amnesty ideális vezetőjévé.”

Az Amnesty főtitkárát a nemzetközi elnökség nevezi ki négy évre, amely megbízatás egyszer meghosszabbítható. Dr. Callamard Julie Verhaar megbízott főtitkárt váltja.

“Egy olyan időszakban, amikor államok és cégek igyekeznek elhallgattatni azokat, akik felemelik a szavukat a jogsértésekkel szemben, amikor kormányok igyekeznek aláásni az igazságot és az emberi jogi normákat, az Amnesty kompromisszumot nem ismerő kutatásaira és kampányaira soha nem látott szükség van” – mondta dr. Callamard.

A francia származású dr. Callamard elismert szakértője az emberi jogoknak, civil szervezetekben, a tudományos életben és az ENSZ-ben is marandót alkotott. Párhuzamosan az ENSZ különleges jelentéstevői megbízatásával, a Columbia Egyetem Globális Véleménynyilvánítás Szabadság Projekt vezetője volt, előtte pedig az Article 19 és a Humanitarian Accountability Partnership civil szervezetek vezetőjeként dolgozott.

Dr. Callamard 1995–2001 között már dolgozott a szervezetnek, a többi között az akkori főtitkár, Pierre Sané kabinetfőnöke volt. Több mint 30 országban vezetett emberi jogi vizsgálatokat, és rendszeresen jelentek meg írásai, amelyek a nők jogaival, a véleménynyilvánítás szabadságával, a menekültek jogaival és az emberi jogi kutatások módszereivel foglalkoztak.

Az Amnesty Nemzetközi Elnöksége ezúton is kifejezi háláját és megbecsülését Julie Verhaarnak, aki az elmúlt időszakban vezette az Amnesty Internationalt.