Drága, ám dübörög az 5G – adatforgalom-robbanás várható

Az Ericsson szerint hat éven belül az 5G-előfizetések száma akár 2600 millióra nőhet a szolgáltatás lendületes terjedése miatt – olvasható az Ericsson számos más, 2025-re szóló becslésével és előrejelzésével együtt a hazánkban is jelen lévő cég legfrissebb mobilitási jelentésében.

Az okostelefon-használók átlagos havi adatforgalma a jelenlegi 7,2 GB-ról 24 GB-ra emelkedik 2025 végére, részben az olyan új fogyasztói szokások elterjedése miatt, mint a virtuális valóság (VR) videóstreaming. A havi 7,2 GB adatforgalom napi 21 perc HD videótartalom megtekintésével egyenlő; a 24 GB már napi 30 perc HD videóstreaminget és további 6 perc VR-továbbítást tesz lehetővé.

A jelentés szerint az 5G-t Föld népességének akár kétharmada használhatja majd 2025-ben, az adatforgalmat pedig kis híján a fele az ilyen hálózatok szolgálják.

Az idén egy sor vezető távközlési szolgáltató kezdte el 5G-hálózatának a kiépítését a világban. Dél-Koreában az áprilisi kezdettől szeptember végéig hárommilliónál több 5G-előfizetést regisztráltak.

Miután október végén Kínában is megkezdődött az 5G-szolgáltatás, az előfizetések száma az év végéig 13 millióra növekedhet.

A mostani lendület alapján az 5G elterjedése várhatóan sokkal gyorsabb lesz, mint az LTE (azaz a 4G) esetében volt. A leggyorsabb térhódítás Észak-Amerikában várható: az Ericsson-előrejelzés szerint 2025 végére a mobil-előfizetések háromnegyede már 5G-s lesz. Észak-kelet Ázsia 56 százalékkal a második, Európa 55 százalékkal a harmadik lesz majd.

A jelentés részletesen vizsgálja a szolgáltatók által kínált tarifacsomagokat is, rámutatván: az 5G szolgáltatást a társaságok átlagosan ötödével drágább csomagban tudják értékesíteni, mint a 4G-t.

A jelentésben szereplő további előrejelzések: a mobil IoT-kapcsolatok 2025 végi száma 5000 millió lehet (ez év végéig 1300 millió nőhet) – azaz éves 25 százalékos növekedés várható.

Az előző évhez mért forgalomnövekedés 2019 harmadik negyedévében 68 százalék volt; az okok:

az okostelefon-előfizetések növekvő száma Indiában; egy okostelefonra jutó átlagos havi adatforgalom növekedése Kínában; minden eddiginél jobb készülékek; nagy adatforgalmat gerjesztő tartalmak terjedése; megfizethető előfizetési díjak.

Az Ericsson világszerte máig 75 kereskedelmi 5G-megállapodást kötött, illetve már 23 5G-hálózatot működtet közösen a mobilszolgáltatókkal.