Egy akku, amely megváltoztatta világunkat


Egy hónappal ezelőtt hirdette ki a Svéd Királyi Akadémia a kémiai Nobel-díjasokat. A három tudós: John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham és Josino Akira a lítiumion-akkumulátor kifejlesztéséért kapta meg a tudományos világ legmagasabb kitüntetését.

A hármaknak köszönhető, hogy ma a zsebünkben hordhatunk olyan eszközöket, például okostelefont, amilyeneket néhány évtizeddel ezelőtt csak a tudományos fantasztikus filmekben láthattunk. Li-ion-akkumulátorral működnek az elektromos autók. Az egyre több megújuló energiaforrás által termelt áram – hála a Nobel-díjas tudósok találmányának – tárolható a későbbi felhasználás céljából.

„Li-ion-akkumulátor: a találmány, ami Nobel-díjat ér” címmel jövő kedden, november 12-én délután három órától bárki által látogatható előadás hangzik el a Budapesti Műegyetem Ch-épületének C14. előadójában. Höfler Lajos, BME vegyészmérnöki és biomérnöki kara egyetemi docense előadásának célja, hogy bemutassa a Nobel-díjas találmány működését, és érthetően áttekintse a technológia lehetőségeit és kihívásait.